• 4

"Imamo više novca": Povećana potrošnja 11 odsto

Cene u Srbiju rastu u proseku dva odsto

  • 4

Ministar finansija Siniša Mali rekao je, komentarišući najnovije podatke Zavoda za stastiku u kojima se navodi da je potrošnja u Srbiji veća u prvih pet meseci za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine, da to pokazuje da više novca cirkuliše srpskom ekonomijom i da ga ima.

Mali je dodao da u poslednjih pet ili šest godina prosečna stopa inflacije iznosi dva odsto, što znači da se za toliko cene u Srbiji u proseku povećavaju, ističući da je taj procenat najniži u Evropi.

Ministar finansija kaže da usled emisije evroobveznica nije došlo do povećaja javnog duga Srbije i dodaje da je on ostao na istom nivou kao ranije.

Srbija je, dodaje Mali, samo skupe kredite zamenila jefitnijim i tako uštedela novac koji bi plaćala za skupe kamate ili ukoliko bi se zadužila samo na domaćem tržištu.

- Ovo je primer odgovorne finansijske politike. Ako imate priliku na tržištu kapitala treba da je iskoristite. Srbija se posle više godina vratila na to tržište i uspela je da potvrdi i pokaže svoje performanse - rekao je Mali.

On je odbacio navode da je Srbija dobila bolje uslove jer je, kako kaže, novac jeftin podsetivši da je on bio jeftin i 2008. godine kada je počela ekonomska kriza. Srbija je tada, kaže Mali, dobijala kamatnu stopu od 7,25 odsto, a danas od 1,6 odsto.

-Ogromna je razlika zahvaljujući stanju u javnim finansijama naše zemlje - rekao je Mali.

Zaključio je da niže kamatne stope pokazuju da postoji poverenje da će Srbija biti finansijski sposobna u narednim godinama.

(Telegaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>