• 0
 ≫ 

Nemačka: Izvoz povećan u maju za 1,1 odsto na mesečnom nivou

 ≫ 

Nemačka: Oživeo izvoz u maju, ali..

  • 0

Nemački izvoz je u maju porastao više od očekivanja, ali nije uspeo u potpunosti da se oporavi od pada zabeleženog mesec dana ranije, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Izvoz je povećan u maju za 1,1 odsto na mesečnom nivou, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, čime je premašena prognoza rasta od 0,5 odsto koju su predviđali ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Nemačke isporuke robe u inostranstvo zabeležile su u aprilu pad od 3,4 odsto.

Kamion, Amerika

Foto: Shutterstock

Uvoz je u maju pao za 0,5 odsto na mesečnom nivou, a kao rezultat svega toga, trgovinski suficit Nemačke je porastao na 18,7 milijardi evra sa 16,9 milijardi evra iz prethodnog meseca.

Britanska agencija podseća da su prošlonedeljni podaci ukazali na tmurnu sliku u sektoru nemačke industrije, budući da je industrijska proizvodnja porasla za samo 0,3 odsto u maju, podbacivši u odnosu na prognozirani rast od 0,4 odsto.

Mesec dana ranije, proizvodnja je pala za 2,0 odsto.

Ekonomista "Kapital ekonomiksa" Endru Keningam smatra da rast industrijske proizvodnje u maju nije signal okončanja problema za nemačke industrijalce.

- Upravo suprotno, sada izgleda gotovo izvesno da je industrijska proizvodnja pala u celokupnom drugom kvartalu, što je doprinelo naglom usporavanju rasta nemačkog bruto domaćeg proizvoda, ako ne i direktnom padu - ocenjuje Keningam.

(Telegraf biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>