• 2
 ≫ 

Ovo je najgora kompanija na svetu, i Mekdonalds ne može od toga da pobegne

 ≫ 

Objavljen je izveštaj u kome se oštro kritikuje američka grupa, pre svega zbog nedostatka društvene odgovornosti, i lošeg uticaja na zdravlje ljudi

  • 2
McDonalds, Aldi, Edeka Foto: Shutterstock

Mekdonalds, Aldi i Edeka su najgore kompanije na svetu, prenosi Biznis insajder ocenu nevladnine organizacije Mighty Earth.

Prema tom izveštaju, američke kompanije odgovorne su za brojne povrede ljudskih, a sve su u sastavu najveće grupe Kargili.

- Znamo da je ovo smela izjava - piše Mighty Earth.

- Ali kada je reč o najvećim svetskim problemima - degradacija okoline, zagađenje vazduha i vode, globalno zagrevanje, raseljavanje naroda, dečji rad i globalno siromaštvo - Kargill je je na dnu lestvice i pokreće probleme do te mere da zasenjuje njegove direktne konkurente -

Kargill je najveća privatna kompanija u SAD a aktivna je u Nemačkoj od 1955. godine. Ukoliko možda niste čuli za samo ime Kargill, verovatno ste već kupili proizvode u prodavnici u koju je kompanija na neki način učestvovala. Uostalom, lanci supermarketa kao što su Aldi, Lidl, Edeka i Co takođe su snabdevači te američke grupe. Posebno u pogledu proizvodnje hrane, teško da postoje oblasti u kojima kompanija nije uključena.

NVO optužuje Kargili za nemilosrdnost kod zaštite životne sredine i ljudskim pravima

kim džong un, donald tramp, vijetnam, hanoj, dolazak, susret, sastanak Foto: Tanjug/AP

Na primer, prema izveštaju, kompanija je najveći proizvođač mlevenog mesa i pljeskavica na svetu - a jedan od glavnih klijenata kompanije Kargill je Mekdonalds. Grupa je glavni proizvođač žitarica, uljarica i pamuka, jedan je od vodećih dobavljača stočne hrane i aditiva za životinje, kao i soje, uzgaja kakao i proizvodi prehrambene aditive i hemikalije, kao i sastojaka za kozmetiku. Listi tu nije kraj.

Navodi NVO i kritike odnose se pre svega na okolnosti pod kojima Kargill proizvodi svoje proizvode. Navode da Kargill koristi krhke ili korumpirane političke sisteme u Zapadnoj Africi ili čak Indoneziji da izvuče velike količine palminog ulja, kakaa i drugih sirovina bez obzira na uslove pod kojima su proizvedene.

Čini se da se grupa ne boji ni toga što decu prisiljava na rad. Postoje navodi o tome da su neka deca bila oteta iz Malija da bi se koristila kao radnici. Kompanija je takođe dobila palmino ulje iz Indonezije koje su napravili radnici pod prisilom, od kojih su mnogi bili deca, koja su bila zlostavljana i pritvorena.

ZAGAĐENJE ŽIVOTNE SREDINE, HRANA I BILANS STANJA

Seča šuma i upotreba pesticida takođe su među navodima sa kojima NVO napada američku grupu. Kargilov pristup ne ugrožava samo okolinu. U Kolumbiji se navodi da je Kargill nezakonito prisvojio 52.000 hektara zemljišta.

U Brazilu, mnogi stanovnici su izgubili svoje kuće zbog čišćenja kišnih šuma za plantaže soje. Da ne spominjemo zdravstvene efekte - rak novorođenčeti, pobačaj i invaliditet samo su neke od posledica izloženosti pesticidima i herbicidima. Reke su toliko zagađene da ribe umiru i tako padaju kao važan izvor hrane, prema izveštaju Mighti Earth.

U nekoliko slučajeva se pojavila tvrda i da je kompanija prodala kontaminirano meso lancima brze hrane.

Kargil može da uradi više da zaštiti klimu, vodu, bezbednost hrane, javno zdravlje i ljudska prava nego bilo koja druga kompanija u istoriji - ili da uništi sve to, pišu autori izveštaja. Pre objavljivanja izveštaja, Mighti Earth je američkoj kompaniji pružio priliku da da se izjasni, komentariše navode i radi na poboljšanju.

Međutim, Kargill nije predložio nikakve verodostojne mere, navodi se.

VIDEO: Šta sve ljudi neće da rade?! Mažu i piju životinjsku krv zarad dobrog zdravlja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    16. jul 2019 | 14:37

    I unistili stanista Orangutana secom palminih suma!Samo zbog tog genocida im treba suditi jer ubijaju najinteligentnije zivotinje posle coveka!

  • hahah

    16. jul 2019 | 17:42

    i krive kompanije zbog dece u Africi a nisu krivi afrikanci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>