• 2

Ikea beži iz Amerike, zatvara jedinu fabriku, otpustila stotine ljudi

Švedski proizvođač nameštaja gasi jedinu fabriku u SAD

  • 2

 Švedska kompanija za proizvodnju nameštaja Ikea najavila je zatvaranje svoje jedine preostale fabrike u SAD i prebacivanje poslovanja u Evropu, gde su, kako je saopšteno, niži troškovi proizvodnje.

Proizvodni pogon u Danvilu, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, biće zatvoren u decembru, što će rezultirati gubitkom 300 radnih mesta.

U toj fabrici, koja je otvorena 2008. godine, proizvode se drvene police i elementi za skladištenje koji se prodaju u prodavnicama Ikea u SAD i Kanadi.

Ovakva odluka je doneta jer su cene sirovina previše visoke u poređenju sa onima u Evropi, što znači da su troškovi proizvodnje u fabrici u Danvilu “znatno veći”, saopšteno je iz Ikee.

- Uložili smo maksimalne napore kako bismo poboljšali i sačuvali konkurentnost fabrike, ali troškovni uslovi, nažalost, nisu na nivou koji bi omogućio nastavak proizvodnje u Danvilu - objasnio je u saopštenju direktor fabrike, Bert Ids.

- U narednim mesecima učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo podržali naše saradnike u ovom periodu promena i potrage za novim poslom i mogućnostima za obuku - rekao je Ids.

Ikea ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet zemalja širom sveta i zapošljava oko 20.000 radnika.

(Telegraf Biznis /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    17. jul 2019 | 03:41

    Pa da... Ne moze da se Americki radnik plati 27000 din kao u Srbiji? Jel da?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>