• 4

Brnabić: Srbija nastavlja sa stabilnim rastom BDP

Navodeći razloge svoje posete Srbiji, direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije istakao je da ova finansijska institucija želi da pruži podršku kapacitetima koje Srbija ima

  • 4
Ana Brnabić, Vlada, Potpisivanje Sporazuma sa EIB o unapređenju sistema za vodosnabdevanje

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija ove godine nastaviti sa stabilnim rastom BDP, kao i da se očekuje ostvarivanje projektovnog rasta od 3,5 odsto u ovoj godini.

Brnabić je to rekla u razgovoru sa direktorom Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije Alfonsom Garsijom Morom za kojim je razgovarala o strukturnim reformama i ekonomskim rezulatatima Srbije, sprovođenju tekućih projekata u saradnji sa Svetskom bankom i planovima za buduću saradnju u toku ove i u narednim godinama.

Ulaganje u obrazovanje i razvoj moderne privrede kroz digitalizaciju, Srbija je, prema njenim rečima prepoznala kao ključne oblasti održivog razvoja, koje će biti fokus ove vlade u narednom periodu.

Premijerka je izvestila predstavnike Svetske banke da se intenzivno radi na modernizaciji Poreske uprave. Objasnila je da se u narednim danima očekuje usvajanje seta zakona koji će podstaći dalji rast elektronske trgovine, dok se na jesen očekuje usvajanje više zakona iz oblasti intelektualne svojine i investicionih fondova.

Navodeći razloge svoje posete Srbiji, direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije istakao je da ova finansijska institucija želi da pruži podršku kapacitetima koje Srbija ima, kako bi uspešno stabilizilovala svoju privredu i ubrzala trenutni rast.

On je naglasio da je za Srbiju važno da nastavi sa makroekonomskim reformama i stvori dominantniji privatni sektor. Za dalji napredak, prema njegovim rečima, neophodno je povećanje konkurentnosti, pre svega u oblasti tehnologija i inovacija, ali i poljoprivrede.

Pohvalivši rezultate koje je Srbija postigla u okviru elektronske uprave, još jednom je naglasio njenu ulogu u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja i transparentne i efikasne javne uprave.

Brnabić je, takođe, navela da je pokrenut Fond za nauku čime je omogućeno konkurentno finansiranje nauke i najavila veća ulaganja u Fond za nauku u narednim godinama.

Premijerka Brnabić i Garsija Mor su se saglasili da je dalje ulaganje u nauku i naučne projekte ujedno i najsigurniji način investiranja u budućnost zemle, saopšteno je i Vlade Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>