• 0

El Čapo je konačno "smaknut", ali gde je njegovih 12 milijardi dolara?

Od kad je uhapšen i osuđen, trgovina drogom se drastično smanjila

  • 0

Nakon što je osuđen na doživotnu kaznu pred sudom u Bruklinu teško da će kralj droge Hoakin Guzman, El Čapo, ikada više da ugleda sunce dalje od dopuštenih zatvorskih sat vremena, tokom šetnje.

Trgovina drogom iz susednom Meksika u SAD drastično se smanjila. Čelna osoba je na sigurnom. Njegov kartel Sinaloa se zaista urušio, a frakcije koje su se stvorile El Čapovim hapšenjem, međusobno se bore za prevlast. Kontrolu pokušava da zdrži jedan od El Čapovih glavnih saradnika Imael "El Maho" Zambada.

Uprkos svemu, prošla godina bila je meksičkom narko-svetu godina sa najviše ubistava. Naime, očito je da su, nakon što je predsednik Felipe Kalderon, potpomognut inicijativom SAD, pokrenuo rat protiv narko kartela, počele odmazde. Tokom 2018. bilo je u toj zemlji čak 33.341 ubistvo, što je 33 odsto više nego godinu dana ranije, piše "Gardijan".

I dok Sinaloa pada, rađaju se novi karteli i nova lica narko-scene. Jedan od njih je karteč Jelisko Nueva Generasion, a na čelu mu je Nemesio "El Menčo" Oseguera Servantes. On ipak u manjem opsegu trguje sintetičkim drogama i heroinom u Aziji i Evropi.

Glavni grad za trgovinu drogom je Tihuana, na samoj granici sa američkom Kalifornijom i udaljen samo 20-ak kilometara od San Dijega. Ovaj grad preuzela je 2010. godine Sinloa, ali u međuvremenu ga je izgubila.

El Čapo, Hoakin Guzman Foto: AP/Tanjug

- Čelnici kartela danas su svi redom poslovni ljudi i mogli bi da ih susretnete u lokalnim kafićima. Izgubili su kontrolu nad uličnim dilerima. Uostalom, ne brinu previše zbog toga. Znaju da svaki put kad neko ubije 10 uličnih dilera, novih 10 će doći na njihovo mesto i jednako dobro ih zameniti - rekao je jedan od mafijaških veterana Viktor Klark Alfaro.

Otkako je El Čapo u zatvoru, nije bilo nikad više kokaina iz Kolumbije, plus Jalisko Nueva Generasion koji trguje fentanilom. Isto je i sa novcem. Bez problema dolazi i dalje iz maloprodajnih mreža u SAD, a vraća se natrag preko bankarskog sistema.

Ali, sad kad je El Čapo konačno smaknut s narko-scene, postavlja se jedno važno pitanje. A gde je njegov novac?

Mnogo zanimljivije od njegove presude je dokument na 12 stranica na čijem dnu konačno piše brojka: 12.666.181.704 dolara. Toliko se naime procenjuje njegova zarada.

Brojka je dobijena nakon što su cinkaroši posvedočili o isporukama droge. A oni su vrlo kompetitivni svedoci. Jedan od njih je bivši računovođa kartela Hesus Zambada, El Mahov brat koji je bio dobro upućen u investicije i profite od isporuke po američkim gradovima. Druga dvojica su dobavljači Huan Karlos Ramirez i Horhe Sifuentes Vilja.

Istražitelji ne žele da otkriju gde i kako će tražiti taj novac, ali čelni čovek u borbi protiv pranja novca sa Menhetna, Dankak Levin naznačio je u kratkom razgovoru kako bi to moglo da izgleda.

El Čapo, Ema Koronel, suđenje Foto: Tanjug/AP

- Američki zakon iz 1957. predviđa da se svaka imovina koja se, makar i delimično finansira prljavim novcem može u celosti oduzeti. Način na koji su poslovali bio je vrlo raširen, a ulagali su u legalne poslove. Ali, ipak bi većina novca trebalo da bude u Meksiku, pa bi nam jako mogla pomoći saradnja s meksičkom vladom, uprkos trenutnim političkim napetostima između SAD i susedne države - rekao je on.

Iako se na suđenju Guzmanu govorilo o načinima na koje se prao novac, postoje i rugi kanali kojima su puštali novac u promet, a to su na primer unapred plaćene debitne kartice, pa sve što je trebalo preneti u drugu državu bilo je na običnom komadiću plastike. Tako bi prenosili i milione dolara koje bi pretvarali u robu. Na primer, kupili bi nekoliko hiljada laptopova ili i-poda koje bi izvozili iz SAD i prodavali ih u Meksiku.

Problem je što su i istražitelji svesni da nikad neće saznati koliko je zapravo kartel Sinaloa zaradio. Jer još 2010. godine vodio se sudski postupak zbog pranja milijardi preko Vačovija i HSBC banke. Ipak, na sreću narko-kartela, kako kaže Levin, ti slučajevi su odavno zatvoreni.

(Telegraf Biznis/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>