• 5
 ≫ 

Bundesbanka predviđa dalji pad nemačke privrede

 ≫ 

Nemačka privreda je uknjižila pad u drugom tromesečju zbog smanjenja izvoza

  • 5

Nemačka ekonomija bi mogla da nastavi pad tokom leta jer industrijska proizvodnja opada usled smanjenja narudžbina, objavila je danas centralna banka Nemačke (Bundesbanka), nagoveštavajući da je najveća ekonomija evrozone u recesiji.

Nemačka privreda je uknjižila pad u drugom tromesečju zbog smanjenja izvoza i jer su globalni trgovinski rat, usporavanje Kine i neizvesnost oko Bregzita nagrizli poverenje, nanoseći udarac toj izvozno orijentisanoj ekonomiji.

- Ukupne ekonomske performanse bi mogle ponovo blago da opadnu. Glavni razlog za to je kontinuirani pad industrije -- ocenjuje se u mesečnom izveštaju Bundesbanke, i ukazuje na značajan pad narudžbina i veliko smanjenje poverenja preduzeća iz proizvodne delatnosti.

Nemačka, recesija, kriza Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U izveštaju se dodaje i da tržište rada već pokazuje znake slabosti i da opada poverenje u sektoru usluga. Ipak, građevinski bum će se izgleda nastaviti, što će pružiti izvestan podstrek privredi.

Iako je Nemačka do sada odbacivala ideju o povećanju javne potrošnje zarad neutralisanja efekata usporavanja privrede, nemački ministar finansija Olaf Šholc je u nedelju izjavio da Berlin ima fiskalnu snagu da se "punom parom" suprotstavi svim budućim ekonomskim krizama.

Šolc je rekao i da je globalna finansijska kriza iz 2008/2009. godine koštala Nemačku oko 50 milijardi evra i da bi vlada mogla ponovo da prikupi takvu sumu, ako bude potrebe.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    19. avgust 2019 | 15:49

    Ako ako .

  • Da

    19. avgust 2019 | 16:15

    Ali zato mi napredujemo, doći će oni kod nas da rade, nem'o ništa da se brinu, ima mesta za sve.

  • .

    19. avgust 2019 | 21:00

    Nisu oni jos ugrozeni da bi potegli neki rat i ovo je za njih maciji kasalj. Al problem su zemlje koje zive od kredita a mi smo medju njima, nama ce se olupa o glavu. Mozemo mi politicki pricati da smo nezavisna drzava i neutralna, i te kako smo zavisni od iste te Nemacke. Svidelo se to nama ili ne. Od Rusije finasijsku pomoc ne moze da ocekujemo jer nemaju ni za sebe kako valja, jesu oni vojna sila i veliko trziste al daleko su od toga da mogu da guraju pare kod nas a da krediti otplate ne budu visoki. Kina ko Kina, jaka, al zemlja koja nece da pruzi finansije a da za uzvrat se bar ne utrostruci sa istim otplatama. Tako da hteli ili ne zna se odakle najveca finasijska sredstva nasa zemlja vuce a to je iz te Nemacke. Al dobro nikad nismo ziveli u zlatu, medu i slatkom grozdju, znamo da zivimo bez para tako da me ne brine nista. Pametan smo narod, samo mali i nemocni pred silama to je sve...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>