• 4

Najduži let avionom trajaće više od 19 sati: Koštaće papreno, posebno će biti privlačan biznismenima

Biće organizovana tri probna leta aviona gde će se meriti moždani talasi putnika

  • 4

Najduži komercijalni putnički let na svetu trenutno je onaj Singapur erlajnsa kojim se od aerodroma Njuark u Njujorku do Singapura stiže za oko 18 sati i 45 minuta, a australijski avioprevoznik Kvantas planira da uvede i direktnu putničku liniju koja bi bila prva čiji bi let trajao duže od 19 sati, prenosi portal Seebiz.

Ipak, pre nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Kvantasu su odlučili ispitati kako će tako dugo putovanje uticati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika.

Tako su osmislili test i organizovaće tri probna leta aviona Boing 787-9 Drimlajner od Njujorka i Londona do Sidneja prevoziti svoje zaposlene.

Pritom će im naučnici sa Univerziteta Monaš u Melbournu meriti moždane talase, beležiti podatke o njihovoj budnosti, a meriće im i nivo melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja, pre, tokom i nakon leta.

Na tri ovakva eksperimentalna leta, planirana za oktobar, novembar i decembar, biće smešteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji.

Ako se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan uticaj na zdravlje, Kvantas planira da u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine uvede nekoliko linija s neprekidnim letovima dužim od 19 sati.

Primarno će to biti linije koje će povezivati Njujork i London sa Sidnejem, Melburnom i Brisbejnom.

Direktni letovi na ovako dugim relacijama biće skuplji od onih sa presedanjem u Dubaiju ili Singapuru, tako da će primarno biti namenjeni poslovnim ljudima koji su spremni da plate više kako ne bi izgubili dodatno vreme čekajuci na sledeći let.

Naučnu studiju o uticaju 19-satnog putovanja na ljude sufinansira i australijska vlada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borac

    24. avgust 2019 | 20:46

    A na slici borbeni avion.jel to se ide u napad?

  • Само питам

    24. avgust 2019 | 23:18

    Да је земља заиста округла тај лет би трајао много краћа јер неби морао да иде преко европе и азије до аустралије. Само кажем....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>