• 13
 ≫ 

Omladinske radne akcije ponovo u modi: Svaki peti mladi čovek u Srbiji bi išao na ORA

 ≫ 

Želimo da obnovimo tradiciju omladinskih radnih akcija i samoorganizovanja građana za društveno koristan rad i da aktivno doprinesemo obnovi seoskih domova kulture, puteva, škola, spomenika, izjavio predsednik Saveza udruženja učesnika ORA Momčilo Talijan na sastanku s ministrom Krkobabićem

  • 13

Jedna od najboljih tekovina stare Jugoslavije, Omladinske radne akcije (ORA) od početka 90-ih godina u Srbiji spakovane su u "folder zaboravljeno". Energija, mladost, bratstvo, jedinstvo i polet kojima su hiljade i hiljade mladih ruku podigle razrušenu domovinu ostali su samo u sećanjima starije generacije, sve do današnjih dana, kada je pitanje novog akcijaštva ponovo ponovo počelo da se provlači kao najpatriotskija premisa među mladima na ovim prostorima.

Radna akcija Delijski vis Foto: Radna akcija Delijski vis

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Saveza udruženja učesnika ORA (Omladinske radne akcije) Srbije Momčilom Talijanom i razgovarao o mogućim vidovima saradnje ovog udruženja sa Nacionalnim timom za preporod sela Srbije.

- Omladinske radne akcije su ponovo u modi. Istraživanja pokazuju da svaki peti mladi čovek u Srbiji hoće da ide na radnu akciju. Nacionalni tim za preporod sela Srbije računa na njih, izjavio je Krkobabić nakon današnjeg sastanka i najavio Memorandum o saradnji sa ovim udruženjem u cilju što efikasnije realizacije Programa preporoda sela Srbije.

Milan Krkobabić Foto: Risto Kostov

Talijan je istakao spremnost udruženja da se uključi u ovu akciju i objasnio da ova krovna organizacija ima u svom sastavu 24 ogranka širom Srbije i već je sprovodila različite akcije po regionima: - Želimo da obnovimo tradiciju omladinskih radnih akcija i samoorganizovanja građana za društveno koristan rad i da aktivno doprinesemo obnovi seoskih domova kulture, puteva, škola, spomenika...

Ministar i predsednik udruženja ORA složili su se da očekuju da se na ovaj način doprinese i podizanju optimizma za ovako važan posao, od nacionalnog značaja. „Moramo zaustaviti gašenje sela Srbije, jer će sa njima nestati i cela Srbija“ rekao je ministar.

Kraljevo, Omladinska radna akcija, čišćenje, reka, uklanjanje, otpad Foto: Tanjug/Saša Petrović

Sastanku je prisustvovao i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademik Dragan Škorić koji je izjavio „Radne akcije posebno doprinose motivaciji mladih ljudi, hajde da mlade iz gradova pomerimo iz kafića u lepote Srbije, gde bi zajedno sa mladima iz sela radili nešto korisno, nešto naučili a možda se i neko od njih opredeli da tamo i ostane“.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SBH

    4. novembar 2019 | 19:25

    Danasnja omladina bi se sprdala i trazila svoja prava na radnim akcijama, drogirali, nebi tu niko nista uradio. Pokusajte pa ce te vidjeti. Pola ove danasnje omladine je metiljavo i nesposobno za bilo kakav fizicki rad.

  • DARKO 100%

    4. novembar 2019 | 18:34

    Takve akcije mogu stvoriti samo bolje ljude,omladinu i decu,razvice u njima ljudskost ,kolektivnu solidarnost itd...a to je za sutrasnjicu ili buducnost mnogo vazno

  • 6y66

    4. novembar 2019 | 20:08

    Ja sam za, ko hoce nek ide, ko nece bolje da cuti i ne blebece gluposti! Ja bih za bolje sutra mog deteta od 7 godina isao uvek!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>