• 1
 ≫ 

Hiperinflacija pojede platu, pa umesto nje Venecuelanci traže obrok: Jedan od tri čoveka nema hrane

 ≫ 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro uglavnom nerado poziva međunarodne organizacije da daju procene o humanitarnom stanju nacije, mada je Svetski program za hranu rekao da mu je data "potpuna nezavisnost" da prikuplja podatke širom zemlje "bez ikakvih prepreka"

  • 1

Jedna od tri osobe u Venecueli nema dovoljno hrane za jedan obrok kojim zadovoljavaju minimalne potrebe, pošto teški ekonomski uslovi i politički preokreti u zemlji i dalje utiču na stanovnike. To je pokazalo novo istraživanje Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija.

Sveobuhvatno istraživanje zasnovano na podacima iz 8.375 upitnika otkriva zapanjujuću sliku velikog broja Venecuelanaca koji preživljajaju na ishrani koja se uglavnom sastoji od pasulja i krtole jer hiperinflacija dovodi do toga da plate jednostavno ne vrede, piše Gardijan.

Ukupno 9,3 miliona ljudi, otprilike trećina populacije, je umereno ili ozbiljno uskraćena za hranu, pokazala je studija koja je sprovedena na poziv vlade Venecuele. Ta "nesigurnost" u ishrani se definiše kada pojedinac koji nije u stanju da zadovolji osnovne prehrambene potrebe.

- Realnost ovog izveštaja pokazuje težinu socijalne, ekonomske i političke krize u našoj zemlji - rekao je Migel Pizaro, opozicioni lider.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro uglavnom nerado poziva međunarodne organizacije da daju procene o humanitarnom stanju nacije, mada je Svetski program za hranu rekao da mu je data "potpuna nezavisnost" da prikuplja podatke širom zemlje "bez ikakvih prepreka".

Ipak, Maduro, niti iko iz vlade nije komentarisao zaključke izveštaja.

Istraživanje je pokazalo da je 74 odsto porodica usvojilo "strategije borbe za hranom", poput smanjenja raznolikosti i kvaliteta hrane koju jedu. Čak 60 odsto domaćinstava prijavilo je smanjene obroke, 33 odsto je navelo da prihvataju hranu u zamenu za platu, a 20 odsto tvrdi da prodaje porodičnu imovinu kako bi prikupili novac za osnovne potrebe.

Sedam od deset ljudi kaže da je hranu lako naći, ali teško kupiti zbog visokih cena. Njih 37 odsto navelo je da je izgubilo posao kao rezultat snažne ekonomske krize u zemlji.

Maduro često optužuje Trampovu administraciju za nevolje svoje nacije, a vlada je pozvala međunarodni krivični sud da otvori istragu navodeći da finansijske sankcije uzorkuju patnju, pa čak i smrt.

Pored hrane, razmatrani su i prekidi u pristupu struji i vodi, otkrivši da četiri od 10 domaćinstava imaju svakodnevne prekide struje. Četiri su takođe prijavla i stalne prekide u vodosnabdevanju.

Video: Novinar ranjen u navodnom minobacačkom napadu pobunjenika u Venecueli

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    25. februar 2020 | 08:59

    Zemlja sa najvećim rezervama nafte, narod umire od gladi.E to tako biva kad Ameri umešaju prste ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>