• 1
 ≫ 

Prihodi "kraći" za 200 dinara od rashoda: Najviše novca odlazi za hranu i piće

 ≫ 

Najveći udeo u prihodima domaćinstava imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa, 49,2 odsto, a odmah potom slede penzije

  • 1
dete, kupovina Foto: Pixabay

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu u Srbiji iznosili su u četvrtom kvartalu prošle godine 68.446 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju "težili" 68.658 dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na četvrti kvartal 2018, prosečni mesečni prihodi domaćinstava bili su viši za 4 odsto nominalno, a za toliko su porasli i njihovi rashodi za ličnu potrošnju.

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava su u poslednja tri meseca 2019, u odnosu na prethodni kvartal, bili veći za 2,3 procenta nominalno, a u istom procentu su bili viši i izdaci.

Najveći udeo u prihodima domaćinstava imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa, 49,2 odsto.

Slede penzije (32,2 %), prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (4,9 %), naturalna potrošnja (3,1 %), prihodi van redovnog radnog odnosa (2,9 %), primanja od socijalnog osiguranja (2,7 %), a 5 odsto su činili prihodi iz ostalih izvora.

Najveći udeo u potrošnji domaćinstava činili su izdaci za hranu i bezalkoholna pića, 34,3 procenta, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 17 procenata.

Slede izdaci za transport sa udelom u ukupnim mesečnim rashodima od 9,1 odsto, za ostale lične predmete i usluge (6 %), za rekreaciju i kulturu (5,4 %), za komunikacije (5,3 %), za odeću i obuću (5,1 %), za alkoholna pića i duvan (4,9 %), za zdravlje (4,3%), i za ostale grupe lične potrošnje (8,6 procenata).

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uskoro

    22. mart 2020 | 15:01

    Objavite ovo istrazivanje za mesec-dva. Bice mnooogo gore, ogroman broj ljudi je dobio otkaze. Gotovo 80% radnika restorana, kafica, kladionica i iz trznih centara je vec ostalo bez posla. A to je samo prvi talas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>