• 17
 ≫ 

Drastičan pad cena na Jadranu: Kuća s bazenom samo 48 evra

 ≫ 

Koliko je prošle godine koštao najjeftiniji apartman, toliko ove godine u predsezoni košta najskuplji

  • 17
Hrvatska more, plaza

Foto: Pixabay

Buking, kada je reč o privatnom smeštaju u Hrvatskoj, stoji loše. Istovremeno, cene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile jeftinije.

Koliko je prošle godine koštao najjeftiniji apartman u predsezoni - 40 evra, upravo toliko ove godine u predsezoni košta najskuplji. Cene apartmana u 2019. za pred i posezonu kretale su se od 40 do 100 evra, dok su u sezoni bile od 60 do 200 evra, piše Index.

Ove godine se od 25 do 40 evra kreću cene apartmana u pred i posle sezone, dok se u sezoni kreću od 45 do 70 evra. Najskuplje što se može naći na oglasima je jedna cela kuća za odmor i to s bazenom koja u sezoni košta 114 evra po danu.

Apartman za dve osobe u Sukošanu za 7 noći košta 1300, a za 4 osobe 2300 kuna. Nalazi se 100 m od plaže. U sezoni je cena apartmana 45 evra po danu. Apartman s 2 spavaće sobe u Šibeniku u predsezoni ove godine košta 35 eura, a u sezoni 45 evra.

Na Krku kuća za odmor na dva sprata s 3 spavaće sobe te bazenom u predsezoni košta 48 evra, dok je u sezoni cena 114 evra. Studio apartman u Zadru iznajmljujese u predsezoni za 40 evra dnevno, dok je u sezoni cena 55 evra. Apartman za 2 do 6 osoba u Zatonu se u predsezoni renta po 30 evra dnevno, a u sezoni po 45.

Na Hvaru se apartman, takođe za 2 do 6 osoba, iznajmljuje u predsezoni i posezoni po 40 evra, dok mu je u sezoni cena 70 evra. Jednosoban apartman za dve osobe u centru Makarske u pred i posezoni stoji 25 evra po danu, a u sezoni 50 evra.

Rezervišu se samo kompletne kuće za najam, stranci ne žele u apartmane

 

Hrvatska more, plaza

Foto: Pixabay

- Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, dakle na one koji su već pre rezervisali pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam kuća za odmor. Dakle, rezervišu se samo te kompletne kuće, a nikako apartmani po kućama ili zgradama. Turisti zbog ove situacije s koronavirusom radije iznajmljuju cele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentaju najbolje proći - kazala je Martina Nimac Kalcina.

Navodi kako će svi ostali dosta loše proći i pitanje je, ističe, koliko će uopšte imati gostiju.

- Zavisi kakva će biti situacija kad se potpuno otvore granice. Svi se nadaju da će sezona krenuti, no realnost je da je zasad situacija jako loša. Što se pak tiče domaćih gostiju, njima će se definitivno morati dati popusti te sniziti cene najma - istakla je Nimac Kalcina.

Daniel Radeta, predsednik Udruženja iznajmljivača privatnog smeštaja Zadra takođe navodi kako je situacija i dalje neizvesna te da će ove godine cena biti ključni faktor što se tiče turizma.

Hrvatska more, plaza

Foto: Pixabay

- Sigurno je će i druge države ići u snižavanje cena tako da će domaći iznajmljivači i svi koji se bave turizmom morati da spuste cene. Iskreno, postavlja se i pitanje koliko postoji interesovanje za putovanje u ovoj situaciju. Sad je na čelnim ljudima u turizmu da osmisle neku strategiju privlačenja turista, no vidimo da su im važniji izbori i stranačke pozicije, nego turizam tako da se ovo može smatrati veleizdajom. Do danas nismo imali nikakve informacije kako bi turizam mogao izgledati. No i ovo što su danas objavili za zemlje za koje je dopušten ulazak, to su više tehničke stvari - rekao je Radeta.

Smatra da bi Ministarstvo turizma i HTZ trebalo da pokrenu jaku kampanju privlačenja stranaca. Kaže kako po pretragama vide da postoji interes za Hrvatsku, ali slab je broj rezervacija.

Na kraju je naveo kako im sada preostaje samo se nadaju da će priča krenuti bolje.

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    1. jun 2020 | 23:00

    taman da je 10€ opet bih u grcku

  • NN

    1. jun 2020 | 23:15

    Ni za dzabe da mi daju ne bi u HR

  • sale sa salajke

    1. jun 2020 | 21:57

    Ništa od Hrvatske, nedelju dana moram da radim da bih jedan dan tamo letovao. Il' su oni skupi ili smo mi jeftini, nešto jeste. Imam neki stari plekani lavor, biće to sasvim dovoljno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>