• 1
 ≫ 

Evropski čelnici i dalje bez dogovora: Kasno sinoć prekinuli ključne pregovore, tešili se pomfritom

 ≫ 

Čelnici evropskih država danas u podne će nastaviti pregovore o planu za oporavak od korona krize

  • 1
Sastanak, EU, Evropsko veće

Foto: Tanjug/AP

Sastanak čelnika zemalja članica Evropske unije, na kojem pokušavaju da postignu dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak od posledica koronakrize, prekinut je u subotu uveče, a biće nastavljen danas u podne, objavio je portparol predsednika Evropskog veća Šarla Mišela.

Nešto ranije čelnici zemalja članica okupili su se u punom sastavu nakon što su celo popodne trajali razgovori u manjim skupinama o novom sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.

Plenarni sastanak započeli su oko 11 sati, ali je prekinut oko 13 i nakon toga je usledio niz sastanka predsednika Evropskog veća s čelnicima država članica, s nekima i po više puta.

Mišel je u subotu predstavio čelnicima svoj novi predlog u kojem je promenio odnos bespovratnih sredstava i zajmova. Umesto 500 milijardi bespovratne pomoći predložio je 450 milijardi, a umesto 250 milijardi zajmova predložio je 300 milijardi.

Tim predlogom, veruje se, pokušava da odobrovolji skup "štedljivih" zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći deo sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije dodeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.

No, Mišel je istovremeno povećao iznos za bespovratnu pomoć iz ključnog dela instrumenta za oporavak sa 310 na 325 milijardi evra.

Ključni element plana za oporavak "EU sledeće generacije" (NGEU) je Fond za oporavak i otpornost (RFF), koji je prema prvobitnom planu iznosio 560 milijardi. Od 560 milijardi iz RFF-a, 310 milijardi evra dodeljivalo bi se kao bespovratna pomoć, a 250 milijardi kao zajmovi.

Prema novom predlogu udeo bespovratnih sredstava povećao bi se za 15 milijardi. To povećanje bilo bi na štetu nekih drugih programa poput Obzor Europa, namenjenog za pomoć istraživanju i inovacijama.

Neki u pomfritu našli utehu od teških pregovora

 

U pauzama između maratonskih pregovora, pojedini čelnici su utehu od zamornih sastanaka pronašli u hrani. Četvoro njih je odlučilo da predahne uz pomfrit.

Tako je na Tviteru osvanula fotografija belgijske premijerke Sofi Vilmes i luksemburškog premijera Ksavijer Betela kako pazare krompiriće u jednoj poznatoj prodavnici.

 

Potom su im se pridružili premijeri Estonije i Malte, pa su seli u restoran.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>