• 0

Ideja za prevaru veka je možda bila luda, ali Elizabet Holms nije

Moguće je da su dokazu protiv nje toliko jaki da su njeni advokati očajni

  • 0
Elizabet Holms, Elizabeth Holmes , Theranos Inc Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Elizabet Holms, koja je osnovala startap Teranos, a koji je neslavno propao nakon što je ustanovljeno da njegovi revolucionarni brzi krvni testovi uopšte nisu pouzdani od najmlađe milijarderke postala je gubitnica i sve je izgubula gotovo preko noći zbog prevare.

Sada, nova vest šokira javnost - njeni advokati planiraju da predoče odbranu i navedu ludilo kao stanje koje je prethodilo svemu. Svetski mediji ocenili su taj potez kao zapanjujući.

Moguće je da su dokazu protiv nje toliko jaki da su njeni advokati očajni. Možda se nadaju da će slediti strategiju kojom će porota osećati saosećanje , dajući im izgovor za oslobađanje. Ali stvarnost je takva da je Holmsovoj izuzetno teško da dokaže ludost na saveznom sudu.

Dodatno, kritierijumi su pooštreni. Zakon kaže da okrivljeni može biti proglašen nevinim pokazujući da „u vreme izvršenja dela, okrivljeni, kao posledica teške mentalne bolesti ili nedostatka, nije bio u stanju da oceni prirodu i kvalitet ili protivpravnost njegovih dela".

To znači da dokazi moraju biti jasni u uverljivi.

Pravnici trenutno ne mogu da shvate koji oblik ludila bi mogao da se pripiše Elizabet. Vodila je kompaniju i davala javne izjave o svom proizvodu i sigurno je znala da su to aktivnosti u kojima je bila angažovana.

Nepoznavanje zakona uglavnom nije opravdanje.

Pretpostavlja se da će njeni advokati pokušati da tvrde da ona nije znala da je obmanjivala investitore i ostatak sveta u vezi sa Teranosovim testovima krvi. Čini se da i da će tvrditi da je neko traumatično iskustvo u njenoj prošlosti navelo da veruje da je laž bila savršeno moralno prihvatljiva.

Ono što bi ovu odbranu učinilo toliko teškom za dokazivanje jeste da, barem na osnovu javnih izveštaja, postoji mnoštvo dokaza da je Holmesova nastojala da sakrije ne samo činjenicu da uređaji kompanije nisu radili, već i činjenicu da je je la

gala o tome. Optuženi koji je pokušao da sakrije svoje zločine morao je znati da je učinio nešto pogrešno, navode pravnici. A ako je znala da čini nešto pogrešno, nije bila pravno luda prema saveznom standardu.

Svi se dobro sećamo da je Teranos prodao proizvod koji je jednostavno bio previše dobar da bi bio istinit. Sada bi trebalo svi da budu oprezni, da kompanije koje traže vakcinu za korona virus, ne lansiraju sličan skandal, upozoravaju stručnjaci.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>