• 0
 ≫ 

Umesto potpisa u opštini, potpis na ugovoru: Mladi parovi novcem od otkazanih svadbi kupuju stanove

 ≫ 

Venčanja u Njujorku opala su za više od 50 odsto tokom pandemije

  • 0
Kupovina stana, izdavanje

Foto: Shutterstock

Parovi iz Njujorka koji su ove godine planirali da naprave gala svadbe, ali su zbog korone bili primorani da ih otkažu, masovno odlučuju da taj novac preusmere na kupovinu stana.

Zaljubljeni parovi pronašli su utehu nakon otkazivanja svadbi, a uteha je došla u vidu nekretnine. Naterani da otkažu veselja zbog socijalne distance, odjednom su se našli sa neplaniranim novcem u rukama i rešili su da ga iskoriste na najbolji mogući način. Tako da, umesto da svoju zajednicu ozvaniče potpisom u opštini, oni to sada rade potpisom na kupoprodajnom ugovoru.

- To je ustvari sreća u nesreći – kaže Filip Basis koji je otkazao venčanje od „šest nula“ za više od 200 ljudi. Umesto na žurku, novac ćemo preusmeriti na učešće za stan – kaže on.

On i njegova žena nisu odustali od venčanja, već samo od svadbe, pa su umesto žurke ovaj čin proslavili u malom krugu ljudi. Kako su uspeli da dobiju sve uplaćene depozite za veselje nazad, odlučili su da kupe dvosoban stan na Menhetnu za nešto manje od dva miliona dolara.

Njihov agent za nekretnine kaže da joj je njihova situacija poznata ovih dana, jer pored njih radi sa još dva para koji novac od otkazanih svadbi koriste za učešče za stan.

Venčanja u Njujorku opala su za više od 50 odsto tokom pandemije, što je najniži nivo u prethodnih 12 godina. Čak i oni parovi koji su odlučili da ipak naprave slavlje, na njega su trošili znatno manje novca nego što su planirali. Prosečna cena svadbe ove godine iznosila je oko 32.000 dolara, što je najniže od 2008. godine.

Zlato, gejming ili nekretnine?

Mladi Amerikanci kupuju stanove, Foto: Shutterstock

U isto vreme, posedovanje stana na Menhetnu postalo je pristupačnije.

- To nije normalno za Njujork, pa treba iskoristiti priliku dok postoji. Taj prozor neće dugo biti otvoren – kažu agenti za nekretnine.

To je delimično zato što u Americi zahtevi za preseljenje u manje gradove probijaju sve rekorde. Najmanje zbog toga kako bi pandemiju korona virusa, koja i dalje traje, mogli da preguraju sa što manje rizika, a najviše, kako bi promenili život i izašli iz začaranog kruga: kuća-prevoz-posao.

U Njujorku je već bio prvi talas „kovid" migracije, kada je u periodu od marta do maja 2020. godine Njujork, grad od devet miliona stanovnika, privremeno napustilo 450 hiljada ljud. To su podaci Njujork Tajmsa dobijeni na sonovu lokacije korisnika mobilnih telefona.

U oktobru je američka kompanija za sociološka istraživanja „The Harris Poll" predstavila studiju sa zaključkom da bi svaki treći stanovnik velikog grada želeo bi da se preseli u manje naseljena mesta zbog korona virusa.

Oni koji ostaju, zato koriste priliku.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>