• 0
 ≫ 

Preti li Amerikancima još jedna burna godina? I dalje mnogo otkaza, potrošnja u padu

 ≫ 

SAD sada imaju tri miliona manje radnih mesta nego pre četiri godine

  • 0
Čovek dokument papir otkaz

Foto: Shutterstock

Buran mesec je iza Amerikanaca u svakom pogledu, a ni 2021. nije počela mirno. Ipak, građane najviše pogađaju finansije i neizvesnost povezana s njima.

Tako je u decembru otkaz dobilo 140.000 radnika, najviše u poslednjih osam meseci. Međutim, stopa nezaposlenosti ostala je na 6,7 odsto, i prvi put od aprila da nije pala.

Američki zvaničnici kažu da ove cifre pokazuju da ekonomija SAD stagnira, dok novi talas pandemije sve više steže potrošače i preduzeća.

Aktuelni podaci ministarstva za rad pokazuju da su poslodavci zaposlili "samo radnike koje mogu da priušte", nakon što su na proleće otpustili više od 22 miliona zaposlenih, prenosi agencija AP.

Takođe, ovaj mesečni izveštaj, poslednji u mandatu predsednika Donalda Trampa, pokazuje da SAD imaju tri miliona manje radnih mesta, nego što je to bio slučaj pre četiri godine.

Dakle, Tramp je time postao prvi predsednik, od Herberta Huvera (1929-1933) i Velike depresije, tokom čijeg mandata je nezaposlenost u apsolutnim brojkama porasla.

Kompanije nisu spremne da zapošljavaju, tačnije, mnogo manje nego pre. Američka privreda, pritom, i dalje ima 9,9 miliona radnih mesta manje nego pre oko godinu dana.

Pad potrošnje je svakako uticao na trgovce, mnogi restorani su takođe morali da zauvek stave ključ u bravu, i sada je situacija u uslužnom sektoru čak dosta gora nego pre dva meseca.

Mnogi ekonomisti, zajedno sa vladinim zvaničnicima koji kreiraju ekonomsku politiku u SAD, misle da bi nakon sprovođenja vakcinacije protiv kovida-19 - u drugoj polovini godine trebalo da dođe do većeg oporavka.

Paket finansijske pomoći od 900 milijardi dolara koji je Kongres doneo prošlog meseca, u poslednjem momentu, takođe bi trebalo da pomogne u oporavku nakon krize.

Video: Tramp konačno priznao poraz: Naše putovanje tek počinje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>