• 12
 ≫ 

Naše komšije budući šeici: Crna Gora se priprema za prvo bušenje nafte

 ≫ 

Planirano da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,5 kilometara

  • 12
Nafta, tankeri Foto: Tanjug/AP

Konzorcijum kompanija Eni-Novatek za nekoliko dana počinje prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori, a stiglo je i postrojenje koje će obavljati taj posao u crnogorskom podmorju.

Posada je bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na postrojenje Topaz Driler, nakon čega sledi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi, naveli su iz Uprave za ugljovodonike.

Uporedo sa inspekcijom, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar, prenosi RTCG.

Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Planirano da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,5 kilometara, traje između 120 i 180 dana, a do kraja godine će biti poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina biće nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, biće znatno plića - ne dublja od 1.500 metara, dodaje se u saopštenju.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonović

    14. mart 2021 | 07:30

    Možda ih ova vest natera da se iz Srbije vrate u rodnu grudu. Putuj igumana za manastir ne brini. Dosadniji su i od korone. 😀

  • Petar Petrovic

    14. mart 2021 | 10:02

    Sami sebi kopamo rupu u kojucemo upasti. Svet se okrece cidtim izvorima energije a mi busimo naftu... nema mozga i srca u ovoj prici, samo necija bezgranicna pohlepa. Cija? Da postoje ozbiljni novinari, saznali bi ko daje zeleno svetlo investitorima sirom regije da kopaju, buse i unistavaju nasu prirodu, nade zdravlje. Dajte imena i prezimena ljudi koji potpisuju ugovore sa ovim zlocincima. Jer zlocin je u toku!!!

  • Delije

    14. mart 2021 | 06:29

    Uzas...pa to ni Milo nije smeo..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>