• 2
 ≫ 

Za proleće rezervacije turista nikad manje: Hotelijeri ukazuju da je kritično

 ≫ 

HORES je protiv kolektivnog zaključavanja ugostiteljstva, i zalaže za daleko strože sankcije za sve one koji ne poštuju mere, kako ugostitelja, tako i građana i svih drugih privrednih subjekata

  • 2
Hotel, recepcija, biznis Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) pokazuje da je prosečni nivo rezervacija u hotelima i pansionima od 6,9 odsto za prestojeću prolećnu sezonu na istorijskom minimumu.

Hotelijeri kažu da je sigurnost oko posla i podrške zaposlenima kritična, navedeno je u saopštenju HORES-a.

Prema najnovijem istraživanju HORES-a rezervacije tokom proleća u hotelima i pansionima Srbije su na istorijskom minimumu.

Trenutno se prijavljuju nivoi rezervacija između pet i 10 odsto za drugu polovinu marta, aprila i maja, a imajući u vidu mere koje se najavljuju za ugostiteljski sektor, HORES poziva na hitnost u vezi sa poslovanjem i podrškom zaposlenih.

Direktor HORES-a Georgi Genov kaže da nikada nije bio ovako nizak nivo rezervacija za ključne prolećne i letnje mesece u ovo doba godine.

- Domaći turizam je prošle godine imao pozitivan trend za hotele, pansione i restorane, imajući u vidu globalnu pandemiju i ograničenja putovanja. Očekujemo da će i ove godine domaći turisti, svoje godišnje odmore, pre svega, koristiti u našim hotelima i koristiti usluge naših restorana - ocenio je Genov.

U međuvremenu preduzeća ugostiteljske delatnosti moraju da planiraju poslovanje za proleće i leto, a nedostatak sigurnosti u poslovnoj podršci, veliki je izazov, dodaje on.

Podseća da je dosadašnja vladina podrška bila neophodna i ohrabrujuća, te da je pružila doprinos opstanku hotelske industrije i da podrška države mora biti nastavljena.

U susret prolećnoj i letnjoj sezoni, potrebna je dodatna podrška za zaštitu preduzeća ugostiteljske delatnosti, dok se društvo ne otvori bezbedno i dok se sektor i šira turistička industrija ne oporave, navodi Genov.

- HORES traži da nadleženi i dalje iskažu razumevanje za ugostiteljsku delatnost, da nastave sa podrškom. Obnavljamo poziv lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Fondu za razvoj da imaju razumevanja i pruže podršku u prevazilaženju situacije prozrokovane virusom korona - ukazao je on.

hotel Foto: Pixabay

Takođe se traži od Vlade da interveniše kod banaka, kako bi osigurala da imaju odgovarajuću podršku i procese angažovanja za hotele i članove njihovog kolektiva, sve dok virus korona ne bude suzbijen.

Direktor Genov je istakao da preduzećima ugostiteljske delatnosti potrebno da smanje stopu PDV na hranu, sa 20 na 10 odsto, kao što su to učinile najveći broj zemlja EU, kako bi i na taj način pomogli oporavku i osigurali održivu budućnost naše industrije.

- Mnogi hoteli sada ugovaraju međunarodno poslovanje do dve godine, na izuzetno konkurentnom tržištu, sa jednom rukom vezanom iza leđa. Još uvek nemaju određenu cenu u pogledu zadržavanja ove kritično važne mere PDV-a, i tome se mora hitno pristupiti - ukazao je on.

Pre pandemije, turizam je podržavao preko 60.000 radnih mesta.

- U pojedinim slučajevima čitave zajednice su izgrađene oko turizma. Hoteli, pansioni i restorani ne samo da pružaju lokalne mogućnosti zapošljavanja, već kupuju lokalne usluge, proizvode lokalno proizvedenu hranu i pružaju vitalnu infrastrukturu kao podršku lokalnoj privredi i zajednicama. Teško uništen ugostiteljski sektor predstavljao bi veliki gubitak za ekonomiju i društvo dugi niz godina. Ovo se može i mora izbeći - ukazao je Genov.

Uvođenje organizovane masovne vakcinacija, kaže on, pružilo je malo svetla, ali izgledi da se ovog leta uživa, u preko potrebnom odmoru, takođe bi bili blagovremeni podsticaj moralu.

Imajući u vidu najnovije mere Kriznog štaba, HORES je protiv kolektivnog zaključavanja ugostiteljstva, već se zalaže za daleko strože sankcije za sve one koji ne poštuju mere, kako ugostitelja, tako i građana i svih drugih privrednih subjekata, rekao je Genov.

Video: Tiodorović upozorava hotelijere na Kopaoniku i Zlatiboru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>