• 1
 ≫ 

Nemačka predlaže novi zakon: Cena polovnjaka skače 20 odsto?

 ≫ 

Nemačka jedno od najvažnijih tržišta polovnih automobila

  • 1
Prodaja automobila, Polovni automobili, Polovnjaci, Auto plac Foto: Pixabay

Nemačka je najavila izmene Zakona o garancijama, koje bi trebalo uskladiti sa Direktivom EU o prodaji robe. Predlog je pokrenulo Državno udruženje nezavisnih trgovaca motornim vozilima (BVfK), koje je apelovalo na nemačko Savezno veće da pokuša da ih spreči da podrže nacrt zakona koji je predstavila Vlada, piše Revija HAK.

Promene su nesrazmerno nepovoljne i neodržive za trgovinu motornim vozilima, navodi se u saopštenju BVfK.

Evropska direktiva o prodaji robe kaže: "Smatra se da je svaka neusklađenost koja postane očigledna u roku od jedne godine od datuma isporuke robe postojala u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže drugačije ili nekompatibilno sa prirodom robe ili prirode neusaglašenosti. Ovaj stav primenjivaće se i na robu sa digitalnim elementima."

Prethodni rok bio je šest meseci, a produženje i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju problem trgovcima.

S jedne strane, ova odluka koristi korisnicima polovnih vozila (besplatna popravka), ali dugoročno bi moglo doći do promena koje im ne idu na ruku.

BVfK se takođe žali na druge odredbe zakona, ali ovaj je najvažniji. Ako račun postane zakon, udruženje dilera očekuje porast cena polovnih automobila za 10 do 20 procenata i završetak prodaje starijih polovnih vozila. Sve bi to imalo velikog uticaja na kupce s Balkana jer je Nemačka jedno od najvažnijih tržišta polovnih automobila za domaće kupce.

Video: Staša je žena iz snova: Razume se u automobile i popravlja ih bolje od većine muškaraca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    28. mart 2021 | 07:09

    Dobra stvar za Srbiju, manje će otpada dolaziti. Srbija treba pomoći da građani lakše dođu do auta povoljnijim kreditima...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>