• 0
 ≫ 

I Irska prihvata globalni porez od 15 odsto?

 ≫ 

Ministarstvo finansija je saopštilo za "Irish Examiner" da Irska načelno podržava sporazum OECD-a

  • 0
irska, kolači

Foto: Pixabay

Početkom jula, okupilo se 130 zemalja koje prate inicijativu za suzbijanje erozije poreskih baza, pokrenutu od strane Grupe 20 i OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj), a sve sa ciljem da se multinacionalnim kompanijama uvede minimalna globalna poreska stopa od barem 15%.

Taj predlog je prihvaćen. Predloženo je da se deo prava na oporezivanje divova preusmeri iz matičnih - u zemlje u kojima posluju. Međutim, Irska je bila u malobrojnoj grupi država koje nisu podržale predlog. Tu su se našle još i Mađarska i Estonija.

Ipak, list "Irish Examiner" danas piše, pozivajući se na izvore u vladi, kako se Irska sprema da odustane od poreske stope na dobit kompanija od 12,5 posto, radi uvođenja minimalne globalne stope od 15 procenata.

Naime, dalje se navodi da se Dablin sprema da do kraja godine odustane od prvobitnog plana, mada vlada još nije donela zvaničnu odluku.

"Irska će i dalje zagovarati prava malih zemalja da sačuvaju određenu konkurentnu prednost, ali ne želimo biti izuzetak kada je u pitanju globalni sporazum o oporezivanju", rekao je za irski list visoki predstavnik vladajuće koalicije.

Ministarstvo finansija je saopštilo za "Irish Examiner" da Irska načelno podržava sporazum OECD-a. "Bude li dogovor postignut, vladi ću preporučiti izmene", navodi list izjavu ministra finansija za radio RTE.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>