• 7

Kod Nemaca zaživeo "benzin turizam": Idu preko granice zbog visokih cena

Pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj

  • 7
Lopov, prevara, krađa, benzinska stanica, pumpa, gorivo, novac, evro, pare

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Freepik.com

Rastuće cene motornih goriva kod kuće podstakle su prekogranični "benzin turizam" u Nemačkoj ove jeseni. Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susednim zemljama, piše RT.

Cena benzina u Nemačkoj dostigla je skoro 2,0 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

- Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vredno je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratke - kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Međutim, kako se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo automobil gorivom.

- Svi su zabrinuti zbog rasta cena. Čuo sam da bi sledeće godine mogle da se utrostruče - rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugde i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome, zavisi od svog automobila. "Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje?", dodaje on.

Globalne cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usled otvaranja ekonomija nakon korona mera.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače. Uticaj ovih faktora na cene goriva se oseća ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope.

Prema ZTG-u, nemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    28. oktobar 2021 | 11:06

    Kod nas taj turizim zaziveo pre 30 god :D

  • Da

    28. oktobar 2021 | 10:26

    Nemci preko goriva plaćaju i putarinu na godisnjem nivou i određene poreze na automobile tako da kad se sve sabere i oduzme cena nije ni priči 2 evra!!!

  • Kako ko

    28. oktobar 2021 | 11:09

    Ali mi smo lideri sa cenama i netreba se cuditi nikome

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>