• 21

Zašto nema umanjenja poreza za vozila stara 20 godina u Srbiji? Ovo je objašnjenje

Za vozila starosti preko 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo

  • 21
Polovni automobili prodaja car sales Foto: Shutterstock

Kada se pojavila informacija da će se automobili od 1. januara 2022. godine, prilikom registracije, oporezivati prema godini proizvodnje a ne kao do sada po kubikaži, mnogi vlasnici četvorotočkaša su se zapitali kako će se to izgledati u praksi.

Iako se očekivalo da će se izmene načina naplate poreza odnositi na sve automobile, odnosno da će način obračuna poreza na upotrebu vozila, koji se plaća prilikom svake registracije, biti potpuno promenjen, situacija će se promeniti samo kod onih vozila koja imaju motor zapremine veće od 2.000 kubika. Opšrinije o tome u našem posebnom tekstu. 

A zašto baš ta?

Kako stoji u obrazloženju predloga izmena i dopuna Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, suprotno bi se smatralo nekim vrstom subvencije. 

Naime, ministarstvo finansija predalo je Vladi Srbije dotični predlog kojim se predlaže umanjenje poreskog opterećenja na putnička vozila starosti pet do 20 godina.

Za vozila starosti preko 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo, jer se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

Zapravo, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine, naveli su iz ministarstva.

Kako je navedeno, nacrt izmenama i dopuna zakona je napravljen imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 cm kubnih brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

S tim u vezi, ukazala se potreba da se doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja kada je u pitanju porez na upotrebu motornih vozila, srazmerno ekonomskoj moći obveznika, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

U koju grupu spada vaš automobil? Pišite nam u komentarima. 

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    2. novembar 2021 | 21:28

    Ovo je samo jos jedan dokaz da u ovoj nasoj zemlji ne moze da se donese nijedan zakon koji bi isao u korist GRADJANIMA! SRAM VAS BILO!

  • Zoran

    2. novembar 2021 | 21:35

    Opet po sirotinji.

  • dwordz

    2. novembar 2021 | 21:49

    Kakav podsticaj za nabavku vozila stariji od 20 godina, kada su ona najvise Euro 3 i skoro je neizvodiv njihov uvoz!?!?! Uz to, ocuvani benzinac sa vise od 20 godina iz recimo AUstrije je sigurno u boljem stanju od ovih 8-10 godina starih turbodizela Euro 5 i najverovantije Euro 6, sa stratosferskim kilometrazama...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>