• 0

Za male i srednje firme 11 milijardi dinara: Posao dobilo 9.500 radnika

Kada je reč o investicionim ulaganjima, u periodu od oktobra 2020. godine do oktobra 2021, zaključeno je 49 novih ugovora o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju investicionih projekata

  • 0
Magna Seating

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarstvo privrede je saopštilo da je u prethodnih godinu, na čelu sa ministarkom Anđelkom Atanasković, obezbedilo posao za 9.500 novih radnika, kroz 49 ugovora kojim su otvorene nove i proširene postojeće fabrike.

Kroz programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima, u tom periodu, ministarstvo je, kako je saopštilo, obezbedilo investicije od 11 milijardi dinara. Takođe, u 56 opština i gradova širom Srbije realizovalo je 76 infrastrukturnih projekata.

Privatizacioni portfelj od 556 preduzeća, koliko ih je bilo u portfelju Agencije za privatizaciju 2014. godine, smanjilo je ove godine na svega 68 neprivatizovanih preduzeća. Doneta je i Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine sa akcionim planom, i to prvi put u Srbiji kao jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

Kada je reč o investicionim ulaganjima, u periodu od oktobra 2020. godine do oktobra 2021, zaključeno je 49 novih ugovora o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju investicionih projekata kojima se otvaraju nove fabrike, odnosno proširuju proizvodni kapaciteti.

Realizacijom navedenih investicionih projekata vrši se ulaganje u iznosu 1,1 milijarde evra, zapošljava se 9.500 novih radnika, a podsticaji iznose 165 miliona evra. Iz Ministarstva prvirede navode da su u proteklih godinu dana sprovodili programe finansijske i nefinansijske podrške MSPP za započinjanje i dalji razvoj poslovanja.

Kroz programe finansijske podrške, do oktobra 2021. godine, ukupno je podržano 858 zahteva privrednih subjekata sa 2,2 milijarde dinara (2.230.462.236) odobrenih bespovratnih sredstava, čija je vrednost investicije 11,3 milijarde dinara (11.330.961.078). Takođe, navode da je Ministarstvo privrede za godinu dana rada vlade sprovodilo dva programa u cilju realizacije infrastrukturnih projekata.

Vlada je, na predlog Ministarstva privrede, u aprilu ove godine usvojila i akcioni plan za sprovođenje Strategije industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine. Cilj je stvaranje efikasne dobro koordinirane politike razvoja industrije, uz poseban fokus na procese digitalne transformacije i zelene tranzicije, kao dva ključna elementa za budući održivi razvoj industrije, kažu u ministarstvu.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>