≫ 

Ovi restorani i kafići skratiće radno vreme do 20 h: Radije će ranije da zatvore nego da traže propusnice

 ≫ 

To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova u ugostiteljskim objektima, umesto od 22 sata kako je bilo do sada

Beograd, vikend, korona mere Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kafići i restorani koji imaju stalne goste i važe za popularnije, među prvima će skratiti radno vreme do 20 sati, kaže za "Telegraf Biznis" Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije.

To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova u ugostiteljskim objektima, umesto od 22 sata kako je bilo do sada.

- Ugostitelji koji već imaju stalne goste radije će ranije zatvoriti lokal, nego što će gostima tražiti kovid propusnice. Ne slažemo se s ovakvom odlukom Kriznog štaba. Konobarima je stavljen na teret težak i nemoguć posao i sve ih više gubimo kao radnu snagu, jer to niko neće da radi. Oni ljudima moraju da traže lične podatke, a da ne govorim o tome da mnogi gosti daju tuđe sertifikate konobarima, a konobari ne mogu da se bave dokazivanjem da li su ti podaci verodostojni ili nisu - priča Genov.

Kako on ističe, gosti nisu u strahu od sankcije, jer i ako uđu bez kovid propusnice ili se dokaže da su pokazali tuđe podatke, platiće kaznu od 5.000 dinara, dok ugostitelju preti 300.000 dinara kazne.

- To isto nema smisla. Pa valjda je veća odgovornost na gostu nego na ugostitelju - smatra naš sagovornik.

Najveći problem, kaže, trenutno imaju hoteli, gde gosti borave najmanje 4, 5, dana. Posebno je ugrožena zimska sezona u planinskim centrima.

- Radne snage nema i kako će početi zimska sezona, još se ne zna. Hotelijeri sa Kopaonika apeluju da se na ovoj planini otvori ambulanta gde se mogu raditi antigenski testovi i obavljati vakcinacija - poručuje Genov.

Video: Prvi snimci kontrole kovid propusnica: Tri atraktivne drugarice dobile upozorenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    5. novembar 2021 | 20:00

    Pa ugostitelji moji svi na ulice bunite se a ne da prihvatate sve što ovi kažu ipak vi plaćate porez njima a ne oni vama .

  • Jasna

    5. novembar 2021 | 19:42

    Znači konobari su uniformisana lica koja imaju zakonsko pravo da nas legitimišu???? A zakon o zaštiti ličnih podataka? Ni u banci više nesmeju da vam traže lične podatke bez vašeg znanja i pristanka, a zamislite tek u kafani!!! Nemate način da naterate ljude na vakcinaciju a ovim besmislenim kovid propusnicama samo još stvarate veći otpor prema vakcini! Da li ste svesni toga?

  • SerDjo

    5. novembar 2021 | 18:54

    Evo uradio PCR, negativan sam. Ako sada odem u restoran, klub, neki koncert...hoce Kon da mi garantuje da necu pokupiti virus od nekoga ko je vakcinisan?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>