• 1

Raste panika među proizvođačima: Nestašica još jednog važnog proizvoda, koristi se za dizel motore

Zbog visokih cena gasa hemijska industrija smanjuje proizvodnju

  • 1
azot Foto: Pixabay

Nemački BASF smanjio je proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka AdBlue-a, a isto su najavili nemački SKW i mnogi drugi proizvođači.

Cena gasa je toliko visoka da se proizvodnja AdBlue-a ne isplati. AdBlue-u takođe raste cena, procena je da će ga uz sadašnje zalihe biti dovoljno u srednjoročnom razdoblju. Kupovaće se skuplje, ali za sada se čini da neće biti nestašica, piše Revija HAK.

Sada je zazvonilo za uzbunu u Nemačkoj, jer oko 90 odsto kamiona u transportu robe koristi AdBlue.

Logističke firme već upozoravaju namoguću nestašicu, a ministar saobraćaja Andreas Šojer povukao je prvi potez i sazvao sastanak prevozničkih udruženja sa ministarstvom ekonomije. Predlaže sa formiranje državnih rezervi AdBlue-a.

Inače, tečnost AdBlue se koristi u vozilima sa dizel motorima (ubrizgava se u SCR katalizatore kod Euro 5 i Euro 6 vozila, te kamiona od 2008. godine) za smanjenje emisija azotnih oksida.

Automobili i kamioni mogu da rade bez nje, ali kod mnogih proizvođača motori neće startovati ako je rezervoar ispražnjen. Tako je rešeno softverski, ali ako radi bez AdBlue-a, štete za motor neće biti, samo će emisije azotnih oksida biti mnogo veće.

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>