• 2
 ≫ 

Kirije i cene kuća u Irskoj udvostručene: Vlada sada ograničava rast stanarina

 ≫ 

Kako bi zaustavila rast kirija, vlada je zamenila limit

  • 2
Dablin

Dablin / Foto: Pixabay

Irski ministar stanovanja Darragh O'Brien želi da ograniči rast stanarina na dva odsto godišnje budući da je zbog talasa poskupljenja propao vladin plan da ga obuzda povezivanjem sa stopom inflacije.

Stanarine i cene kuća u Dablinu otprilike su udvostručene u proteklih 10 godina, a sada brže rastu cene stambenog prostora van glavnog grada, pa mnogi radnici ne mogu da kupe pa ni iznajme stan, što ograničava njihov manevarski prostor za štednju.

Do jula su zajmodavci u “zonama visokih stanarina”, koje pokrivaju mnoga urbana područja, prema zakonu iz 2016. mogli da podignu kirije maksimalno četiri posto godišnje.

Kako bi zaustavila rast kirija, vlada je zamenila taj limit vezanjem stope njihovog rasta za harmonizovani indeks potrošačkih cena (HICP).

Odredba je stupila na snagu u julu kada je inflacija u Irskoj iznosila nešto više od dva odsto, a u oktobru inflacija merena HICP-om dosegnula je u Irskoj 5,1 odsto, prema preliminarnim procenama evropskog statističkog zavoda Eurostat.

„U četvrtak ću predstaviti još jedan zakon koji će odrediti apsolutnu gornju granicu na bazi indeksa potrošačkih cena (CPI) ili na dva odsto, zavisno od toga šta je niže“, rekao je irski ministar za stanovanje.

Predlog novog zakona biće dovršen pre kraja godine.

Video: Video koji će vam ulepšati dan: Predsednika Irske usred govora spopao pas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>