• 1

Banka se izvinjava naciji zbog rasta troškova života: "Niko to nije želeo"

Funta je pala u odnosu na dolar za čak 1,5 odsto, kao reakcija na ovu odluku

  • 1
kasica prasica Foto: Pixabay

Guverner Banke Engleske, Endru Bejli, kaže da mu je "veoma žao" zbog toga što inflacija u Velikoj Britaniji raste, usred predviđanja da bi troškovi života mogli porasti čak 5%.

Bejli je rekao za BBC da domaćinstva već osećaju uticaj rasta cena. - Veoma mi je žao što se to dešava - rekao je i dodao "niko od nas ne voli što se to dešava".

Banka je u četvrtak iznenadila finansijska tržišta, glasanjem da kamatna stopa ostane nepromenjena. To je signaliziralo da će stopa - trenutno na istorijski najnižoj stopi od 0,1% - porasti u "narednim mesecima" pošto se očekuje da će inflacija rasti.

Međutim, većina Komiteta za monetarnu politiku (MPC) Banke glasala je za zadržavanje troškova pozajmljivanja tokom novembarskog sastanka, delimično da bi se videlo kako je tržište rada izašlo na kraj sa šemom za prinudno odsustvo s posla.

Inflacija je trenutno ispred cilja Banke Engleske od 2%, na 3,1%. Postoje očekivanja da bi do sledećeg aprila cifra mogla porasti na 5 procenata. Bejli je rekao da "inflacija očigledno utiče na prihode domaćinstva ljudi".

- Siguran sam da to već osećaju u smislu cena koje rastu - kazao je guverner Banke Engleske i dodao da Banka želi da vidi kakav uticaj i domaća i globalna pitanja imaju na cene življenja, pre nego što odluči da li će povećati stope.

Banka nije isključila mogućnost povećanja stope na svom sledećem sastanku, u decembru. MPC se, inače, sastaje svakih šest nedelja. Ipak, "bojim se da povećanjem kamatnih stopa nećemo dobiti više benzina", rekao je Bejli.

Funta je pala u odnosu na dolar za čak 1,5 odsto, kao reakcija na ovu odluku. Guverner je u oktobru rekao da će Banka "morati da reaguje" da obuzda ubrzanu inflaciju, iako nije naveo vremenski okvir kada bi stope mogle porasti.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. novembar 2021 | 10:47

    Nikad nisam bio siromašan, ali sam bio bez novca. Biti bez novaca je prolazno stanje: biti siromašan je stanje duha.🖕

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>