• 7

Ako je Amerika u ovakvoj krizi, čemu svet da se nada? Tempo zapošljavanja i dalje usporen

Posebno je kritična situacija u obrazovanju

  • 7
Kancelarija, posao, zaposleni, korona mere

Foto: Shutterstock, Pixabay

Amerika se prošle godine, usled svetske pandemije virusa korona, suočila sa jednom od najvećih zdravstveno-ekonomskih kriza u svojoj istoriji, a posledice se itekako osećaju - i verovatno će biti dalekosežnije.

U jednom momentu je u SAD došlo do rekordnog talasa otkaza, a kriza je u nekim sektorima toliko uzela maha - da ne mogu da se oporave ni više od godinu i po dana kasnije.

Dešavaju se, pritom, i krize druge vrste: naime, američki savezni apelacioni sud suspendovao je naredbu administracija predsednika Džozefa Bajdena da zaposleni u američkim preduzećima, sa 100 ili više radnika, moraju da se vakcinišu protiv kovida-19 ili da se testiraju svake nedelje. Naredba o vakcinaciji zaposlenih je sada stopirana.

Kada je reč o brzini zapošljavanja u najvećoj svetskoj privredi, tempo se ubrzao u oktobru, ali je broj zaposlenih i dalje osetno ispod pretpandemijskih nivoa, pokazao je izveštaj Ministarstva rada. Broj zaposlenih u SAD u oktobru je neto uvećan za 531.000.

Oblast u kojoj je smanjen broj zaposlenih je obrazovanje, a podaci dalje govore da je od početka 2021, u proseku, broj zaposlenih u SAD na mesečnom nivou rastao za 582.000. Iako prilično napaćeno tokom 2020, ugostiteljstvo je nastavilo ubrzano da zapošljava nove radnike prošlog meseca, a primetan je i rast broja zaposlenih u segmentu stručnih i poslovnih usluga, zatim u prevozu, skladištenju.

U proizvodnom sektoru je takođe došlo do rasta u broju zaposlenih.

Uopšteno govoreći, od aprila 2020. broj zaposlenih u SAD uvećan je za 18,2 miliona, ali je i dalje za 4,2 miliona manji u poređenju s pretpandemijskim nivoima (februar 2020. godine).

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    7. novembar 2021 | 16:59

    CEMU DRAMA PA NIJE AMERIKA CITAV SVET -IMA IH 330 MILIONA I SVET NECE PROPASTI AKO ONI PROPADNU !!! ALI TO SE NECE DESITI !!!

  • Крле

    7. novembar 2021 | 15:44

    Ако она пропада, свет се спасава.

  • Sibin

    7. novembar 2021 | 15:31

    Pa oni su u krizi vec godinama, klosari!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>