• 20
 ≫ 

Čim je Crna Gora najavila minimalac od 450€, Hrvati reagovali: Koliko će nam biti radni sat od Nove godine?

 ≫ 

O minimalcu u Srbiji se pregovaralo ove godine, a podsećamo da sindikati nisu odustajali od 39.000 dinara minimalne zarade, dok je država govorila kako je spremna da olakša i poslodavcima, ali i da ostaje pri predlogu da nova cifra bude 35.012 dinara

  • 20
Novac pare svađa par muškarac žena finansije rasprava

Foto: Shutterstock

Od naredne godine, minimalna mesečna cena rada u Srbiji iznosiće 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto, koje je Vlada Srbije predložila. Minimalna neto plata u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi će 3.750 kuna, što je povećanje za 10,3 posto, a čime će ujedno minimalna plata po prvi put biti iznad 50 posto prosečne neto plate, istaknuto je na sednici Vlade prošlog meseca na kojoj je usvojena i Uredba o minimalnoj plati.

Dok je Vlada Crne Gore usvojila informaciju o projektu "Evropa sad", koja bi trebala da poveća plate onima koji najmanje zarađuju.

Vlada Srbije usvojila je odluku da visina minimalne cene rada za period januar – decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času, u neto iznosu, čime je kako se navodi, minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

U Hrvatskoj 2022. godine minimalna plata iznosiće 500 evra

 

Predsednik Vlade Andrej Plenković je u oktobru u uvodnom delu sednice Vlade Hrvatske rekao da su oko povećanja minimalne plate temeljno raspravljene sve opcije koje su bile na stolu, a Ministarstvo rada je provelo konzultacije sa socijalnim partnerima, a prenosi Hina.

- Procenili smo u ovim ekonomskim okolnostima da se minimalna plata poveća s postojeće neto minimalne plate od 3.400 kuna na 3.750 kuna - izjavio je Plenković, dodajući da će time ona biti i jednostavno nezaboravna, s obzirom da je reč o 500 eura.

Plenković je apostrofirao da je reč o povećanju od čak 10,3 posto, a odnosi se na oko 51 thiljadu zaposlenih koji imaju minimalnu platu.

- Time po prvi put podižemo minimalnu platu iznad 50 posto od prosečne neto plate. To se još nije dogodilo u Hrvatskoj - istakao je premijer.

Napomenuo je da je prosečna isplaćena neto plaća u avgustu iznosila 7.118 kuna, a medijalna plata 6.014 kuna. Prema tim podacima, nova minimalna plata bi iznosila 52,7 posto prosečne plate, a 60 posto medijalne plate.

Državni sekretar Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Dragan Jelić izvestio je da će od 2022. godine bruto minimalna plata iznositi 4.687,50 kuna.

Pri predlaganju visine minimalne plate za 2022. godinu, naveo je Jelić, u obzir je uzeto više parametara, pa tako i da je merama za očuvanje radnih mesta smanjen uticaj pandemije bolesti kovid-19 na tržite rada, ali i da se globalni uticaj pandemije odrazio na cene dobara i usluga.

Crna Gora usvojila projekat "Evropa sad"

 

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o projektu "Evropa sad", koji kako je kazao premijer Zdravko Krivokapić “daje najveću šansu onima koji najmanje imaju”.

Crnogorski premijer saopštio je da je “Evropa sad projekat koji vraća sistem na dominaciju socijalne pravde i dostojanstven život svih građana".

On je, na konferenciji za novinare u četvrtak, rekao da je projekat rađen više od šest meseci i “testiran najboljim modelom koji je preporučio MMF”, prenosi Glas Amerike.

- Projekat daje najveću šansu onima koji najmanje imaju. Najniža cena rada po ovom modelu je 450 eura, ali da bi se došlo do usaglašavanja i prihvatanja od strane svih onda je i porez jedinstven i najmanji u ovom delu Evrope. Opterećenje poslodavaca je 20,4 odsto  - rekao je premijer Krivokapić.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju i savetnik Vlade Crne Gore Goran Radosavljević je na svom tviter profilu napisao: - Nakon najave Vlade CG da će minimalna zarada od 2022. biti 450 evra, Vlada Hrvatske najavila povećanje minimalne zarade sa 450 evra na 500 evra.

 

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić istakao je da je Crna Gora prebrodila tešku krizu i izazovnu situaciju i kazao da će: - Crna Gora sigurno biti najbrže rastuća ekonomija u regionu i Evropi.

- Mislim da je reforma položila ispit i da sama po sebi, bez drugih efekata, ima naznaka da bude potpuno održiva i možemo je nazvati fiskalno neutralnom, a u budućnosti će naročito dati rezultate. Minimalna neto zarada je bila 250 eura. Porast na 450 je praktično dupliranje za najugroženije radno stanovništvo. Prosečna neto zarada će uz razna usklađivanja porasti na 700 eura do kraja 2022. - objasnio je Spajić.

Video: Stojiljković: Nismo postigli koncenzus, minimalac 32.156 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    7. novembar 2021 | 20:36

    Srbija je u regionu zemlja sa najnizim minimalcem i najnizim penzijama da ne moze biti jadnije.A cene rastu nenormalno svakodnevno .Jadan je ovaj narod

  • Sofronije

    7. novembar 2021 | 19:55

    Sta kaze'ekonomski tigar' na sve ovo?

  • Mjau

    7. novembar 2021 | 20:50

    Ekonomski tigar, a ne može da se takmiči ni sa regionom... Samo ispira penzionerima mozak i potkupljuje ih... Nažalost, bolje od njega nemamo... Ovi drugi bi nas i u rat odveli...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>