• 64

Smeju li ugostitelji da traže vakcinu radnicima zbog kovid propusnica i mogu li nevakcinisani da dobiju otkaz?

Počela je kontrola kovid propusnica, a ugostitelje, osim nedostatka radnika, muče i brojna pitanja poput toga da li je zakonski ili diskriminišuće ako pitaju zaposlene da li su vakcinisani?

  • 64
Kovid propusnica kafić

Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock

Prema odluci Kriznog štaba, kovid-propusnice su obavezne od 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama. Međutim, kafići i restorani koji imaju stalne goste i važe za popularnije, među prvima će skratiti radno vreme do 20 sati, rekao je za Telegraf Biznis Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije.

To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova, umesto od 22 sata kako je bilo do sada.

A kako je očigledno, to se dešava i u praksi. Jedan kafić u Arilju odbija da traži kovid propusnice, jer, kako navode, kod njih su "svi jednaki i dobrodošli".

Dileme ugostitelja ipak idu malo dalje - u ovo izazovno vreme i dalje se bore sa nedostatkom radne snage i nameće im se nekoliko pitanja koja ovih dana moraju da reše.

Prvo, šta da rade ugostitelji kojima zaposleni nisu vakcinisani? Da li smeju da uslove radnike... Da li smeju da pri zapošljavanju novih da traže vakcinu?

Sme li poslodavac vakcinu da postavi kao uslov?

 

- Vakcinacija protiv COVID-19 aktom poslodavca ne može biti propisana kao uslov za zasnivanje radnog odnosa koji podrazumeva rad u  objektima, niti postojećim zaposlenima može biti otkazan ugovor o radu po navedenom osnovu. To se naročito odnosi na lica koja obavljaju rad u takvim objektima u periodu do 20.00 časova - kaže za Telegraf Biznis advokat Ivana Ružičić iz PR Legal, koja se između ostalog bavi radnim pravom.

Ali da krenemo redom.

U smislu Uredbe, Kovid sertifikat je dokument kojim se potvrđuje da nosilac dokumenta poseduje jedan od sledećih dokaza, i to:

negativan rezultat REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata nakon izdavanja rezultata;negativan rezultat testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon izdavanja rezultata;dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana; pozitivan rezultat serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG), ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja; ili dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti COVID-19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Dakle, dokaz o izvršenoj imunizaciji protiv COVID-19, na način kako je to propisano tekstom Uredbe, nije jedini uslov za boravak u navedenim objektima nakon 20.00 časova napominje Ružičić.

- U skladu sa tim, lica koja su radno angažovana u ugostiteljstvu, objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija, te objektima u kojima se obavlja delatnost priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću, kao i posetioci takvih objekata ne moraju nužno biti vakcinisani drugom, odnosno trećom dozom pre manje od 210 dana, budući da svoj boravak u predmetnim prostorima mogu obezbediti pružanjem druge odgovarajuće vrste dokaza, u skladu sa Uredbom - objašnjava naša sagovrnica.

Iz ugla odredaba Zakona o radu, radni odnos može da se zasnuje sa licem koje ispunjava opšti uslov za zasnivanje radnog odnosa, tj. ima najmanje 15 godina života, te koje ispunjava druge uslove za rad na određenim poslovima, utvrđene zakonom, odnosno pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova.

Kada je reč o zdravstvenoj sposobnosti kao uslovu za rad na određenom radnom mestu, imajući u vidu da opšta zdravstvena sposobnost nije propisana Zakonom kao uslov za zasnivanje radnog odnosa (već samo navršenih 15 godina života), poslodavac svojim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova kao uslov zasnivanja radnog odnosa može predvideti samo posebnu zdravstvenu sposobnost, s tim što to može biti učinjeno isključivo u pogledu onih radnih mesta koja prema aktu o proceni rizika podrazumevaju povećan rizik, tj. posebne uslove rada.

- Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, u ovom trenutku, vakcinacija protiv COVID-19 aktom poslodavca ne može biti propisana kao uslov za zasnivanje radnog odnosa koji podrazumeva rad u pomenutim objektima, niti postojećim zaposlenima može biti otkazan ugovor o radu po navedenom osnovu. To se naročito odnosi na lica koja obavljaju rad u takvim objektima u periodu do 20.00 časova. Naime, sve dok zaposleni nesmetano izvršava svoje radne zadatke, a što u konkretnoj situaciji podrazumeva da je, u slučaju boravka u navedenim prostorima nakon 20.00 časova, takođe u mogućnosti da imenovanom kovid redaru pruži Uredbom propisani dokaz o posedovanju validnog Kovid sertifikata (što, dakle, može podrazumevati i dokaz o preležanoj bolesti, negativan rezultat relevantnog testa itd.), takav zaposleni ne može snositi posledice okolnosti da nije imunizovan - precizira naša sagovornica.

Kafić, restoran, kafa, espreso, kafe Nero

Foto: Shutterstock

Dakle, poslodavac u oblasti ugostiteljstva:

- ne može da uslovljava zasnivanje radnog odnosa vakcinacijom;

- ne može da uslovljava održavanje radnog odnosa vakcinacijom;

- ne može da otpusti zaposlene samo zbog toga što nisu vakcinisani;

- ne može da prikuplja podatke o vakcinaciji od kandidata za posao pošto ne postoji odgovarajući pravni osnov obrade takvih podataka;

- treba da obavesti kandidate za posao i zaposlene o obavezi posedovanja kovid propusnice;

Šta može poslodavac da uradi?

 

- može i mora da kontroliše da li zaposleni poseduju kovid propusnice jer prema Uredbi snosi odgovornost ako nakon propisanog vremena dozvoli boravak u objektu licima koja ove propusnice nemaju; prema zaposlenima koji ne poseduju kovid propusnice može da preduzme mere koje dopušta Zakon o radu – na primer, izmena organizacije rada koja bi podrazumevala da ovi zaposleni rade u periodu dana kada kovid propusnice nisu potrebne.

Privremeno rešenje može biti upućivanje na korišćenje godišnjeg odmora (nema zakonskih uslova za neplaćeno odsustvo niti tzv. prinudni odmor), do najradikalnije mere koja bi bila otkaz ugovora o radu po osnovu viška zaposlenih ukoliko rad ne bi mogao da se organizuje na način da ovi zaposleni rade u periodu kada kovid propusnice nisu potrebne, te bi poslodavac morao da angažuje druga lica kako bi ugostiteljski objekat radio i posle 20h; u toj situaciji, zaposleni koji ne poseduju kovid propusnicu mogli bi da budu proglašeni za višak.

- Svakako u svim ovim situacijama potrebno je ispitati okolnosti konkretnog slučaja i spram toga doneti odluku kako postupiti, uz poštovanje uslova i pravila procedure koji su propisani Zakonom o radu - rekla je sagovornica Telegraf Biznisa.

Kako su ranije rekli predstavnici Kriznog štaba, kovid propusnice imale su značajnog efekta na učestalost vakcinacije, pa su u skladu sa tim rešili od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da radi 24 sata.

Mera koja već postoji, a koja će nastaviti aktivno da se primenjuje jesu pojačane kontrole i inspekcije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђера

    10. novembar 2021 | 12:18

    Дакле конобар након 20 часова не сме да ради ако није вакцинисан а здравствени радник(који ради са пацијентима) може да ради трећу смену а и све друге уколико такође није вакцинисан??па зар то није дискриминација одређеног броја људства?

  • Podgorica

    10. novembar 2021 | 12:07

    Smiju li novinari istraziti imovinsko stanje doktorima koji propagiraju vakcine? Bilo bi interesantno, vjerujem.

  • Iggy

    10. novembar 2021 | 12:08

    Sve je ovo protiv zakone ali jos gore je to sto je sve to protiv Bozije volje…pravda ce doci kao i kazna za ljude koji to rade!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>