• 4
 ≫ 

Usvojili nov Zakon o radu: U ovoj državi šef više ne sme da zove radnike posle radnog vremena

 ≫ 

Ukoliko poslodavci prekrše ovaj zakon, mogli bi da se suoče s kaznama

  • 4
Traženje posla otkaz posao biznis

Foto: Shutterstock

U želji da u građanima pomognu da lakše balansiraju posao i privatni život, kao i da u zemlju privuku digitalne nomade, portugalski parlament usvojio je novi zakon o radu. Naime, od sada je ilegalno da poslodavci zovu radnike nakon završene smene.

Ukoliko poslodavci prekrše ovaj zakon, mogli bi da se suoče s kaznama. Naprimer, biće prisiljeni da plaćaju povećane troškove kao rezultat rada od kuće.

Novi zakon donosi svojevrsnu zaštitu zaposlenima, njihovi šefovi više neće moći da ih nadziru ni tokom, a ni nakon smene. Međutim, u istom zakonu se navodi kako se moraju sastajati svaka dva meseca.

Treba naglasiti i da predlog zakona tzv. "pravo na isključenje" nije izglasan. Da je bio odobren, radnici bi imali pravo da iskljče poslovne uređaje.

Ministarka rada i socijalne sigurnosti Ana Mendes Godinjo rekla je kako je pandemija ubrzala regulisanje pojedinih zakona, kao i da se nada da će usvajanje ovog zakona olakšati život građana i privući digitalne nomade u Portugal.

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    13. novembar 2021 | 08:58

    Ovo u Srbiji neće se nikad desiti jer je radnik u Srbiji bukvalno omalovažan i ponižavan na svakakve načine.Pogotovo kod privatnika radnik se više maltretira posle radnog vremena,radi i po 12 i više sati a radi za bedni minimalan.Oni koji imaju sreće da rade u državnim jaslama je ogromna razlika.

  • Nele

    14. novembar 2021 | 15:09

    Trebalo je pre deset godina...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>