• 5

Koja je tajna ekonomskog buma Novog Sada?

Ono što je specifično je da je Novi Sad podjednako privlačan i za kapital sa Istoka i onaj sa Zapada, iz Evrope, Azije i SAD

  • 5
Novi Sad, panorama grada, centar

Novi Sad / Foto: Shutterstock

Čak 29 velikih investicija koje su se u proteklih desetak godina slile u Novi Sad, obezbedivši tako 11.500 novih radnih mesta, najbolji su dokaz da su Srbija i Vojvodina, kao njen neraskidiv deo, postale veoma atraktivne za strane ivesticije. Ono što je specifično je da je Novi Sad podjednako privlačan i za kapital sa Istoka i onaj sa Zapada, iz Evrope, Azije i SAD, prenosi NSuživo.

Samo investicija nemačkog Kontinentala povećaće BDP Srbije za preko dva odsto.

Statistika za koju stručnjaci ističu da je uvek neumoljiva ide u prilog ovoj tezi jer budžet grada nikada nije bio veći. Konkretno dupliran je za proteklu deceniju, od kada je na čelu grada Miloš Vučević koji je na prethodnim izborima po treći put izabran za gradonačelnika, prvi put u istoriji i po mnogima jedan od najuspešnijih. Novi Sad je jedan od retkih gradova u Srbiji gde su vrtići potpuno besplatni.

I sam gradonačelnik je obraćajući se svojim sugrađanima izjavio da je budžet duplo puniji i da ove godine iznosi rekordnih 34,46 milijardu dinara. On je naglasio da su sramne optužbe bivšeg režima, a sadašnjeg dela opozicije da idemo u dužničko ropstvo.

– Naš grad nalazi se na auto-putu, a ne na nekim seoskim magistralnim putevima – istakao je Vučević.

Politikolog dr Jelena Vukoičić ističe da se investicioni bum, koji se dešava u proteklih desetak godina, desio zbog sigurnih institucija sistema, ali i povoljnih ekomomskih i političkih prilika.

– Ranije je bilo mnogo korupcije i bukvalno se dešavalo da neki lokalni šerif stopira investiciju jer nije dobio svoj deo kolača, što je nedopustivo! Za razliku od pređašnjih vremena, danas je nezamislivo da se takve stvari dešavaju, jer svako ko bi pokušao nešto tako imao bi problem sa vrhom države. Takođe, osim pravne sigurnosti njihovog kapitala, razlog više zbog koga se investitori odlučuju za našu zemlju jeste i razvijena infrastrukturna mreža. Prioritet su im brze saobraćajnice, jer niko neće doći tamo gde nema auto-puteva. Privlače ih i olakšane i pojednostavljene procedure otvaranja firmi i uopšte poslovanja kod nas – uverena je dr Vukoičić.

Ona podvlači još jednu novinu, a to je da našu zemlju više “ne doživljavaju kao rezervoar jeftine radne snage, već državu koja nudi visokoobrazovani kadar”.

– To su kvalitetni ljudi, stručnjaci u svojim oblastima koji su dobro plaćeni. Drago mi je što smo kao država ušli u novu fazu i što nove investicije motivišu mlade ljude da se zapošljavaju u da ostanu u zemlji – navodi.

Stanković: Predvidiva poslovna klima

 

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, saglasan je sa opažanjem da je u našoj zemlji i Vojvodini kao njenom delu, sve više stranih investitora.

– Nekoliko faktora je doprinelo tome: predvidiva i stabilna poslovna klima zasnovana na poštovanju zakona, pozitivni pravni propisi, kvalitetna radna snaga, manji troškovi za pokretanje biznisa i konačno dobra reputacija- Ta pozitivna priča oko Vojvodine i Novog Sada upravo je kombinacija navedenih faktora. Ne treba zaboraviti i još jednu pravilnost – da ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh. Prevedeno na teren Novog Sada, jedna investicija privlači drugu, pa treću. Kada uđete u taj pozitivni niz, stvari idu spontano – ističe Stanković.

Američki milijarder kupio IT firmu iz Novog Sada – srpska Silicijumska dolina

 

Za političkog analitičara Branka Raduna, prednost Novog Sada je i što se pozicionisani kao regionalni IT centar.

– Novi Sad je zato prepoznat u svetu kao grad koji je iznedrio mnoge stručne kadrove u IT sektoru. Kada je jedan američki milijarder iz Kalifornije kupio IT firmu u Novom Sadu, naveo je šta ga je sve opredelilo da svoj biznis preseli ovde. Bili su to niski troškovi života, a opet činjenjica da je Novi Sad dovoljno veliki grad koji ima sve sadržaje koji su potrebni – univerzitetski je centar, ima ima bogat kulturni život i mnoštvo sportskih dešavanja. Pravna sigurnost je takođe nešto što visoko vrednuju, jer im je bitno da je njihov kapital ovde siguran – kaže Radun.

Tako je tokom protekle decenije, Novi Sad uspeo da se čvrsto pozicionira među najznačajnijim investicionim destinacijama u ovom delu Evrope, i to za najpre moderne tehnologije. To potvrđuje prisustvo brojnih IT kompanija koje uspešno posluju u Novom Sadu i zapošljavaju veliki broj naših inženjera i stručnjaka

Pad nezaposlenosti za 54 odsto

Ako pogledamo podatke, broj u Novom Sadu od 2012. do 2019. godine, pao sa 29,8 hiljada na 13,9 hiljada, što predstavlja pad od 54 odsto. Kreditni rejting Novog Sada raste i sve to zajedno dovelo je do toga da u Srpsku Atinu pristižu najveća svetska imena sa kapitalno intenzivnim investicijama.

Svetske kompanije koje posluju u Novom Sadu

 

Nidek – Japan – vrednost investicije 100 miliona evra, nekoliko stotina radnih mesta; Beri kalebo – Švajcarska – fabrika čokolade – izvozno orijentisana; Kontinental – Nemačka dve investicije vredne 140 miliona evra, u razvojnom centru trenutno radi 600 inženjera; Šnajder elektrik – Francuska – zapošljava preko 1000 radnika; Aptiv – multinacionalna kompanija zapošljava 600 radika; Lir – Američka kompanija – autoindustrija.

Šta je sve završeno: stanovi za izbeglice, stanovi za pripadnike službi bezbednosti, novi Žeželjev most, Dom zdravlja – rekonstrisan posle 40 godina – 9.294 metra kvadratna i 362 zdravstvena radnika, koncertna dvorana – u okviru Muzičke i baletske škole – 15.000 kvadrata, izgradnjena četiri nova vrtića.

Planirani projekti: Novi most – početak gradnje do kraja godine, pešačko – biciklistička staza preko Dunavskog mosta, planirana izgradnja još dva doma zdravlja, prečistač otpadnih voda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srđan NS

    14. novembar 2021 | 08:22

    Radio sam kod jednog od tih investotpra, kablovi su u pitanju, stalno se preti novčanim kažnjavanjem i ono što se tamo najčešće čuje je "brže" i "bez priče", plata za radnika je minimalac. Firma zapošljava oko 2.500 radnika, moj broj je bio blizu 14.000, a ova razlika je napustila posao. Pa vi sad vidite, a sad su došli. Obično iživljavanke

  • Feo

    14. novembar 2021 | 09:40

    Odlično,ali svim investitorima naglasiti da je minimalna plata 1000eura....a ove što izrabljuju narod za 200eura može i moja baba dovesti

  • Зое

    13. novembar 2021 | 11:55

    Нови Сад има срећу што је близу Београда а са изградњом брзе пруге биће још ближи што је рецепт и за све остале градове у Србији да се што боље путно повезују па ће нам тако бити ближи и Пешта,Софија,Солун Тирана...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>