• 0

Ova zemlja je najveći dobitnik zbog skoka cena gasa: Beleži rekordan trgovinski suficit

U ukupnom prošlomesečnom izvozu zemlje, 67 posto prihoda potiče od nafte,

  • 0
norveška

Foto: Freepik

Spoljnotrgovinski suficit Norveške dostigao je u oktobru rekordan nivo usled rasta prihoda sa njenih morskih naftnih i gasnih polja, koji su predvođeni skokom cene prirodnog gasa na međunarodnim tržištima, pokazuju današnji podaci nacionalne statističke agencije (ŠB).

Oktobarski suficit iznosio je 84,5 milijardi norveških kruna (9,73 milijarde dolara), što je porast od 60,7 posto u odnosu na septembar, kada je zabeležen prethodni jednomesečni rekord, prenosi Rojters. S dnevnom proizvodnjom od oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte, skoro podjednako podeljenom između nafte i prirodnog gasa, Norveška je bila najveći dobitnik od nedavnog uzleta globalnih cena energije.

U ukupnom prošlomesečnom izvozu zemlje, 67 posto prihoda potiče od nafte, pokazuju podaci. Najveća norveška državna naftna i gasna kompanija, Ekvinor, zabeležila je u periodu jul-septembar najjači kvartalni rezultat u poslednjih devet godina, s operativnom zaradom od 9,8 milijardi dolara.

Mada je sirova nafta tradicionalno najveći izvor izvoznih prihoda Norveške, nagli rast cena gasa u poslednjih nekoliko meseci preokrenuo je situaciju u korist gasa. Vrednost izvoza gasa je u oktobru iznosila 72 milijarde kruna (8,27 milijardi dolara), što je petostruko povećanje u odnosu na pre godinu dana.

Istovremeno, izvoz nafte je u oktobru vredeo 32,7 milijardi kruna (3,75 milijardi dolara), što je povećanje od 71,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Norveške isporuke gasa činile su lani 22 procenta ukupne potrošnje ovog energenta u Evropskoj uniji, zauzimajući drugo mesto iza ruskog tržišnog udela od 34 posto, prema podacima norveške vlade.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>