• 0

Bajden potpisao važan zakon, paket vredan više od bilion dolara: "Vaš život će se promeniti nabolje"

Sredstva će biti isplaćena u periodu od pet godina

  • 0
Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD, Džo Bajden, potpisao je juče Zakon o dvopartijskoj infrastrukturi, vredan više od bilion dolara, odbacivši, pritom, prvi deo opsežne ekonomske agende svoje stranke.

Paket obuhvata 550 milijardi dolara ulaganja u nova sredstva za transport, širokopojasni pristup i komunalne usluge. Bajdenov potpis je usledio nakon godina neuspešnih napora u Vašingtonu da se rekonstruiše fizička infrastruktura, poboljšanja za koja su zagovornici rekli da će podstaći ekonomiju i otvoriti nova radna mesta.

Zakon podrazumeva i investiranje 110 milijardi dolara u puteve, mostove i druge velike projekte. Biće uloženo 66 milijardi dolara u teretnu i putničku železnicu, uključujući potencijalnu nadogradnju Amtraka, američke nacionalne kompanije za putničke železnice. Takođe, biće usmereno 39 milijardi dolara u sisteme javnog prevoza.

Plan podrazumeva i 65 milijardi dolara, uloženih u proširenje širokopojasnog pristupa, što je prioritet, nakon što je pandemija ostavila milione Amerikanaca kod kuće bez efikasnog pristupa internetu. Takođe će biti uloženo 55 milijardi dolara u poboljšanje vodovodnih sistema i zamenu olovnih cevi.

Sredstva će biti isplaćena u periodu od pet godina. Za početak mnogih velikih projekata mogli bi biti potrebni meseci ili godine. Pre potpisivanja zakona, Bajden je rekao: "Konačno to postižemo".

On je naglasio direktne koristi koje će Amerikanci osetiti od uvođenja novog zakona. "Moja poruka američkom narodu je sledeća: Amerika se ponovo kreće i vaš život će se promeniti nabolje", rekao je predsednik Bajden.

Video: Vešti Esmanini prsti izatkaju ćilim za mesec dana: Kaže da je Džana njena naslednica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>