• 0

Ruski div će pokriti trećinu rastuće svetske potrošnje gasa

Najveći rast tražnje beleži se u Rusiji, Kini i Evropi

  • 0

Gasprom je povećao proizvodnju prirodnog gasa za 15,2% ili 58,8 milijardi kubnih metara tokom deset i po meseci ove godine, u odnosu na isti period 2020, što će pokriti više od trećine rastuće svetske potrošnje gasa, saopštio je gasni holding.

"Više od trećine svetskog postupnog rasta potrošnje gasa biće pokriveno Gaspromovim povećanjem proizvodnje. Dakle, kompanija ne samo da podupire pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta", saopštila je kompanija, a prenosi Tas s.

Prema preliminarnim podacima, potrošnja prirodnog gasa u svetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara na ukupno 4,2 biliona kubnih metara. Najveći rast tražnje beleži se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim Gaspromovim tržištima.

Ruski gasni div je takođe saopštio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja, kako ističe, negativno utiče na životnu sredinu, budući da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

Gas iz škriljaca, koji se proizvodi korišćenjem metode hidrauličkog lomljenja stena, steći će status ''kontaminiranog'' izvora energije kako bude rastao značaj ekološke agende, smatraju u Gaspromu.

Podsećamo, juče je bila vest da Bajden, predsednik SAD, pušta u promet 50 miliona barela nafte iz američkih strateških rezevi, a sada je objavljeno da je istu odluku doneo i Japan.

tranzit gasa, gasovod, cevi Foto: Shutterstock

Naime, ta zemlja će izbaciti na tržište nekoliko stotina hiljada kilolitara nafte iz svojih nacionalnih rezervi, ali tajming plan prodaje još nije određen, rekao je ministar industrije Koiči Hagiuda.

Japanski premijer, Fumio Kišida, ranije je najavio da će njegova vlada staviti u promet deo nafte iz rezervi, na zahtev SAD, na način kojim se ne krši japanski zakon, koji dozvoljava prodaju iz rezervi samo ako postoji rizik od prekida snabdevanja.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>