• 1

Domaća privreda se oporavlja: Ovoliki rast beleži u trećem kvartalu

U periodu januar-oktobar tekuće godine, srpska industrija je zabeležila rast od 6,5 odsto na godišnjem nivou

  • 1
Ekonimija, privreda, biznis, rast

Foto: Shutterstock

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2021. godine iznosio je 7,7 posto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u tromesečju jul-septembar porastao za 1,6 procenata u odnosu na prethodni kvartal. Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je na godišnjem nivou u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, te usluga smeštaja i ishrane, za 17 odsto.

Zatim, skok je evidentiran u građevinarstvu, za 15,8 posto, i u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, za 13,7 procenata. Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, realni rast je zabeležen kod svih agregata u odnosu na treći kvartal 2020. godine.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava povećani su za 8,2 procenta, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 6,8 posto, izdaci za finalnu potrošnju države za 7,8 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 12,6 odsto, izvoz robe i usluga za 22,5, a uvoz robe i usluga za 22,9 posto, navodi se u saopštenju.

Osim toga, industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru za 0,9 odsto u odnosu isti mesec 2020. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća za 13,6 procenata, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku. U periodu januar-oktobar tekuće godine, srpska industrija je zabeležila rast od 6,5 odsto na godišnjem nivou.

Mađugodišnji rast proizvodnje u oktobru zabeležen je u rudarstvu, za čak 39,5 posto, dok je pad registrovan u prerađivačkoj industriji za 0,2 procenta, i u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 10,5 odsto.

Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla je prošlog meseca za 11,5 procenata na godišnjem nivou. Nasuprot tome, pad je zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,7 posto u poređenju sa istim lanjskim mesecom, zatim u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 0,8 posto, u proizvodnji energije za 4,5 odsto i u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 26,2 procenta.

Ukupna oktobarska industrijska proizvodnja je u odnosu na septembar, prema desezoniranim podacima, povećana za 1,1 procenat, pri čemu je prerađivačka industrija ostvarila rast od 2,3 posto.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>