• 0

Ova valuta na novom rekordnom minimumu prema dolaru: Investitori i štediše brinu

Erdogan je u više navrata pozvao na smanjenje kamate

  • 0
Turske lire, Turska lira, Turkish lira, pare, novac

Foto: Pixabay

Turska lira je danas pala za čak 7,0 posto, spustivši se u jednom trenutku na nov rekordno nizak nivo od blizu 15 lira za dolar, zbog zabrinutosti investitora vezanih za rizik nove ekonomske politike predsednika Tajipa Erdogana i očekivanog još jednog smanjenja referentne kamate u četvrtak.

S najnovijim oštrim padom, vrednost lire je prepolovljena u odnosu na kraj prošle godine, podgrevajući tako inflaciju te velike tržišne ekonomije u usponu, koja je u velikoj meri zavisna od uvoza, prenosi Rojters.

Centralna banka je ranije držala kurs domaće valute ispod nivoa od 14 lira za dolar, intervenišući na deviznom tržištu prodajom dolara tri puta u poslednje dve nedelje, a najavila je da od ponedeljka u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu - nema intervencija.

Lira je potonula na 14,99 prema dolaru, izgubivši 7,3 posto vrednosti od petka kada je zaključena na 13,889 lira za dolar. Tokom volatilnog jutrošnjeg trgovanja, turska valuta je blago smanjila gubitke i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 14,2895.

Očekuje se da će Turska centralna banka ove sedmice smanjiti referentnu kamatnu stopu za još 100 baznih poena na 14 odsto, pokazala je anketa Rojtersa sprovedena u petak, uprkos inflaciji koja je skočila prošlog meseca na 21,3 odsto.

Investitori i štediše su zabrinuti zbog nedavnog agresivnog monetarnog popuštanja, pri čemu je centralna banka srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena od septembra.

Erdogan je u više navrata pozvao na smanjenje kamate, promovišući novi ekonomski plan čiji su prioriteti ekonomski rast, kreditiranje, proizvodnja i izvoz, ali je njegova politika naišta na oštre kritike brojnih ekonomista i opozicionih političara.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>