• 0

Severni tok 2 na čekanju: Čeka se sertifikacija, evo gde je zapelo

Da bi počeo da pumpa gas, operater Severnog toka 2 mora da dobije ''zeleno svetlo'' nemačkog regulatora

  • 0
Granica, Švajcarska, Nemačka Foto: Shutterstock

- Nemački regulator je suspendovao sertifikaciju operatera gasovoda Severni tok 2, zbog neusklađenosti sa energetskim propisima Evropske unije - izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, prilikom dolaska na sastanak šefova diplomatije EU u Brisel.

- Federalna agencija za energetsku mrežu obustavila je proces sertifikacije zbog zahteva koje propisuje evropski zakon u energetskoj oblasti, a koji nalažu razdvajanje delatnosti i druge stvari u pogledu strukture kompanije - odgovorila je, prenosi Tas s.

Berbok je ranije, u intervjuu za tv kanal ZDF koji je emitovan u nedelju, rekla da projekat Severni tok 2 "za sada nije uspeo da se uskladi sa regulativom EU" i da "ne može biti odobren".

Da bi počeo da pumpa gas, operater Severnog toka 2 mora da dobije ''zeleno svetlo'' nemačkog regulatora. Sertifikacija je suspendovana jer operater gasovoda, kompanija Severni tok 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj, mora da registruje podružnicu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.

Izjave kancelara Olafa Šolca o budućnosti ovog gasovoda do sada su bile veoma uzdržane, ali je upozorio da nijedna zemlja ne može da ugrožava granice druge države, aludirajući na rusko-ukrajinski sukob, inače će biti posledica.

Berbokova, kao kopredsedavajući Zelenih, poslednjih godina je zahtevala da se projekat zaustavi, navodi Tas s. Ruska agencija dodaje da je ona trenutno na čelu nemačkog ministarstva inostranih poslova i napominje da spoljnopolitički kurs obično postavlja vlada kancelara, a ne Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je više puta isticala da je Severni tok 2 komercijalni projekat, koji se realizuje zajedno sa evropskim partnerima. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da zbunjuje to što brojne zemlje nastoje da sudbinu gasovoda vežu za politički motivisane uslove.

Video: Počinje gradnja metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>