• 1

Decenijski rekord: Britanci nikako da izađu na kraj s inflacijom

Ovoliki skok potrošačkih cena će verovatno pojačati pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope na sednici u četvrtak

  • 1
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Inflacija u Velikoj Britaniji porasla je u novembru po najvišoj stopi u poslednjih deset godina, usled rasta cena energije i poremećaja u lancu snabdevanja, prema današnjim zvaničnim podacima, objavljenjim uoči sutrašnje odluke Banke Engleske (BoE) o referentnoj kamatnoj stopi.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da je inflacija porasla za 5,1 posto u novembru na godišnjem nivou, što je drastičan rast u odnosu na oktobar kada je međugodišnja stopa iznosila 4,2 procenta, izveštava agencija AP.

To je najviša inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu od septembra 2011. godine.

Ovoliki skok potrošačkih cena će, po oceni AP, verovatno pojačati pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope na sednici u četvrtak, budući da je inflacija više nego dvostruko iznad ciljane stope Banke Engleske od 2,0 posto.

Međutim, većina ekonomista misli da će BoE glasati protiv podizanja referentne stope sa trenutno rekordno niskog nivoa 0,1 odsto, zbog ogromne neizvesnosti koju izaziva širenje omikron soja.

Pored procena da će zaraza dostići nivoe koji ranije nisu viđeni tokom pandemije virusa korona i uvedenih novih mera ograničenja, prisutna je i zabrinutost zbog već prigušenog ekonomskog oporavka Ujedinjenog Kraljevstva.

Podizanje kamatnih stopa, koje bi povećalo rate otplate kredita i hipoteka, mada u skromnom iznosu, poslednje je što bi domaćinstva želela uoči Božića. Današnji podaci ONS-a otkrivaju da su u novembru snažno porasle cene niza robe i usluga, uključujući gorivo, energiju, automobile, odeću i hranu.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>