• 0

FED uskoro podiže kamate: Kreće i agresivno smanjivanje kupovine obveznica

Do sada "najlabavija" politika u istoriji američke centralne banke, duge 108 godina

  • 0
FED, SAD, dolar Foto: Shutterstock

Federalne rezerve (FED) će agresivno smanjiti mesečne kupovine obveznica i krenuti da podižu referentnu kamatu od proleća 2022, kao odgovor na rastuću inflaciju.

U saopštenju, objavljenom sinoć nakon sednice američke centralne banke, navodi se da će FED, počev od januara 2022, kupovati obveznice u iznosu od 60 milijardi dolara mesečno, što je upola manje u odnosu na novembar kada je počeo da smanjuje kupovine, i za 30 milijardi dolara manje u odnosu na kupovinu u decembru.

Centralna banka SAD je u novembru smanjila iznos mesečnih kupovina za 15 milijardi dolara, u decembru je to smanjenje udvostručila, a od početka 2022. će dodatno srezati kupovine, kako bi okončala program podsticaja uveden 2020, sa ciljem da pruži podršku privredi u korona krizi, prenosi CNBC.

Kada tzv. program kvantitativnog ublažavanja bude završen - krajem zime ili u rano proleće - FED predviđa da će početi da podiže kamatne stope, koje je na ovonedeljnom sastanku ostavio na nepromenjenom nivou.

Projekcije objavljene sinoć pokazuju da zvaničnici FED-a očekuju čak tri povećanja stope u 2022. godini.

- Ekonomski razvoj i promenjeni izgledi opravdavaju adaptiranje monetarne politike, koja će nastaviti da pruža odgovarajuću podršku privredi - rekao je Džerom Pauel, predsednik FED-a.

Potezi Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji su jednoglasno odobreni, predstavljaju suštinsko prilagođavanje politike koja je bila "najlabavija" u istoriji američke centralne banke, duge 108 godina.

FED - Federalne rezerve FED / Foto: Shutterstock

U saopštenju se takođe navodi da je "neravnoteža između ponude i potražnje, izazvana pandemijom i ponovnim otvaranjem privrede, nastavila da doprinosi povećanju nivoa inflacije". Takođe piše da je "rast zapošljavanja bio solidan poslednjih meseci i da je stopa nezaposlenosti značajno opala".

Komitet je, ipak, smanjio prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 5,5 odsto sa 5,9 procenata, koliko je predviđao u septembru. Zvaničnici FED-a su takođe revidirali svoje projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda za naredne dve godine, pri čemu su stopu rasta za 2022. podigli na 4,0 odsto (sa 3,8%), dok su stopu rasta za 2023. godinu smanjili na 2,2 odsto (sa 2,5%).

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>