• 0

Ruski div krenuo s planom zapošljavanja osuđenika: Fali im 4.000 radnika

Novi sistem neće ličiti na sistem radnih logora iz sovjetske ere, tvrde iz ruske Federalne kazneno-popravne službe

  • 0
U ovim sektorima su naši ljudi u Nemačkoj najzastupljeniji

Foto: Shutterstock

Mesecima unazad se naširoko polemiše o alarmantnoj nestašici vozača, ali i ostale radne snage (u fabrikama), pre svega na tlu Evrope, s akcentom na Britaniju.

Ipak, i Rusija je u problemu, o čemu smo na opštem planu izvestili pre mesec dana, kada smo naveli da čak planiraju da angažuju zatvorenike. Ali, sada je poznato i koja firma realizuje ovu ideju.

Naime, ruski div Kamazis, najveći proizvođač kamiona u zemlji, razmatra da zaposli upravo zatvorenike u svojim fabrikama, kako bi nadoknadio deficit radne snage. To je saopštio generalni direktor kompanije, Sergej Kogogin.

- Procenjujemo kako da sprovedemo program (o radu) koji je razvio Federalni kazneno-popravni zavod - rekao je Kogogin novinarima, a prenosi Rojters. Kompanija je suočena sa nedostatkom 4.000 radnika u proizvodnim pogonima u industrijskom gradu Naberežni Čelni, naveo je.

Kamazis u tom gradu, udaljenom više od 900 kilometara istočno od Moskve, ima 24.000 zaposlenih. Firma, u kojoj državni konglomerat Rostek ima vlasnički udeo od 47 odsto, a Dajmler 15 posto, već je dovela radnike migrante iz Uzbekistana i sada razmatra da potraži radnike i u ruskim zatvorima.

Mere ograničenja uvedene zbog pandemije navele su mnoge radnike migrante da napuste Rusiju, što je primoralo vlasti i privatne kompanije da razmišljaju kako da nadomeste nedostatak radnika. Federalna kazneno-popravna služba je ranije ove godine predložila plan da se osuđenici angažuju za dopunu radne snage, ističući pritom da novi sistem neće ličiti na sistem radnih logora iz sovjetske ere.

U aprilu je vladinom uredbom naloženo zvaničnicima da procene izvodljivost angažovanja osuđenika za izgradnju železnice, navodi se.

- Kako bi se popunila radna mesta, potreban je priliv stranih radnika ili preraspodela postojećih, između regija, industrija i preduzeća - rekla je u oktobru Elvira Nabiulina, guvernerka Banke Rusije.

Video: Jelena Matić radi u JKP Gradska čistoća i obožava svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>