• 0
 ≫ 

Putin o energetskoj krizi koja drma svet: "Nismo mi krivi za to"

 ≫ 

"Mi ispunjavamo obaveze prema Evropi", naveo je Putin

  • 0
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Rusija nije kriva za rekordne cene prirodnog gasa u Evropi, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciju.

Putin je dodao da Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država, ispunjava svoje obaveze o isporuci gasa Evropi. 

- Optužbe su jednostavno netačne - rekao je Putin. Gasprom isporučuje sve što mora po trajnim ugovorima, naveo je on. U međuvremenu, američki dobavljači LNG-a napustili su evropsko tržište da bi svoje proizvode isporučili na tržišta u Latinskoj Americi i Aziji, gde je cena bila viša.

Ostali faktori koji utiču na krizu, napominje, su hladna zima, nedostatak „zelene“ energije, evropski napor da se ugase proizvođači energije zasnovani na uglju, itd.

- Najnovije optužbe na račun Gasproma zu oko gasovoda Jamal-Evropa zato što ga kupci sa druge strane ne kupuju. Oni sada koriste isti gasovod iz Nemačke u Poljsku. Zašto? Zato što smo gas u Nemačku isporučivali po ceni koja je i do šest puta manja nego na spot tržištu. Oni ga preprodaju. To je samo posao.  Moskva takođe sumnja da je krajnji potrošač tog gasa Ukrajina. Možda bi Evropljani to trebalo da istraže uslove i da kupuju više gasa da bi ga isporučili na evropsko tržište. To će smanjiti cenu - naveo je on.

Podsetimo, cena gasa u Evropi pala je danas na evropskom trgovanju ispod 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara. Cena januarskih fjučersa gasa na TTF čvorištu u Holandiji ugovara se na nivou od 1.697 dolara za 1.000 kubika, ili 145 evra po MWh. Ukupan pad cene gasa od početka današnjeg trgovanja već iznosi preko 15 posto.

Treći dan zaredom nastavljene su reverzibilne isporuke gasa gasovodom Jamal-Evropa iz Nemačke u Poljsku, jer Gasprom ni u sredu nije rezervisao kapacitete za današnje direktno pumpanje gasa tim cevovodom ka Nemačkoj, pozivajući se podatke nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.

Kompanija je odlučila da treći dan zaredom ne rezerviše pumpanje gasa preko tog cevovoda za naredna 24 sata, napominje se u informaciji.

Gaspromove rezervacije tranzita gasa preko Jamal-Evrope počele su da se smanjuju prošlog petka, a od ponedeljka, kompanija nije rezervisala ništa od kapaciteta za pumpanje gasa tim gasovodom.

Kao posledica toga, fizički protok gasa gasovogom Jamal-Evropa ide reverzibilno - od Nemačke do Poljske.

Rojters izveštava da su dva velika nemačka kupca gasa izjavila da Gasprom ispunjava svoje ugovorne obaveze, ne precizirajući kojim rutama oni nabavljaju taj energent.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas održava tradicionalnu godišnju konferenciju za novinare. Tokom konferencije Putin je komentarisao situaciju sa korona virusom, ali i sukobe u Ukrajini. Pričao je i o bezbednosnim garancijama koje je tražio od NATO-a, ali i odnosima Rusije i Kine. Opšrinije u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>