• 4

Presedan u Rusiji, tiče se i naših ljudi: Uvode stroga pravila za strane radnike, žele da spreče zarazu

Oni koji odbiju sve navedeno, suočiće se sa ukidanjem, odnosno neobnavljanjem vize

  • 4
Moskva grad Foto: Shutterstock

Novi zakon koji stupa na snagu ove nedelje u Rusiji predviđa da će praktično svi stranci koji žive tamo, čak i mala deca, biti u obavezi da redovno polažu niz testova kako bi izbegli konflikt s imigracionim vlastima, što je "korak bez presedana", navodi RT.

Prema pravilima, koja stupaju na snagu od srede, strani državljani moraju da podnesu tromesečnu zdravstvenu potvrdu koja dokazuje da ne boluju od zaraznih bolesti ili ne uzimaju lekove.

Kao deo procesa, oni koji žive u toj zemlji - a nisu državljani Rusije ili Belorusije - i nemaju stalnu ili privremenu boravišnu dozvolu, moraće da idu na kliniku svaka tri meseca i plaćaju pretrage krvi, preglede koji se odnose na seksualno zdravlje, analizu urina, pa čak i da rade rendgen grudnog koša.

Stranci će takođe morati da dostave otiske prstiju i fotografije identiteta za zvaničnu evidenciju. Izuzeta su samo deca mlađa od šest godina.

Dodatno, moraće da obave i određeni broj pregleda u specijalizovanim državnim klinikama za tuberkulozu i bolesti zavisnosti, a za one u Moskvi, rezultati će morati da se predaju lično - u centar za migracije Saharovo, koji je udaljen na oko dva i po sata javnim prevozom od centra prestonice.

Oni koji odbiju sve navedeno, suočiće se sa ukidanjem, odnosno neobnavljanjem vize. Amandman kojim se uvode nove restriktivne mere podržao je ruski parlament tokom leta, ali je u potpunosti javno objašnjen pre nekoliko nedelja.

U pismu koje prati ovaj pravni dokument navodi se da su "promene opravdane potrebom da se spreči infiltracija i širenje opasnih zaraznih bolesti u Rusiji". Međutim, naučni dokazi za testiranje male dece na sifilis i njihovo podvrgavanje medicinski nepotrebnom zračenju četiri puta godišnje još nisu objavljeni, a slične politike javnog zdravlja nikada nisu isprobane drugde u svetu, konstatuje RT.

Štaviše, dodaje se, "s obzirom na to da Rusija ima daleko veće stope bolesti poput tuberkuloze i HIV-a od većine zapadnih zemalja, razlog za redovno testiranje stranaca i izostavljanje skrininga među domaćim građana je nejasan".

posao Foto: Freepik

Takozvana zajednica "iseljenika" u zemlji bila je glasna u svom protivljenju novom zakonu, sa brojnim poslovnim grupama koje upozoravaju da će ovo uništiti svaku nadu Rusije da se takmiči za visoko kvalifikovane strane radnike.

- Prošlo je mnogo vremena otkako je jedan zakonski akt izazvao tako ogroman talas nerazumevanja, frustracije i ogorčenja među hiljadama stranih menadžera - rekao je Matijas Šep, predsednik upravnog odbora Rusko-nemačke spoljnotrgovinske komore.

U žalbi deset odvojenih trgovinskih tela, uključujući i Privrednu komoru SAD, traženo je da se mere preispitaju, izuzev za neke kategorije radnika. Poslednjih godina su se, inače, rasplamsale tenzije između Rusa i najnovije generacije radnika poreklom iz Centralne Azije.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Petković

    27. decembar 2021 | 14:32

    Što to bi sa braću Ruse? Toga na zapadu nema.

  • Igor

    27. decembar 2021 | 13:02

    Šta reći a svi naši ljudi trebaju da se vrate u Srbiju da svojim radom ako žele pomožu da ova zemlja ide dalje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>