• 0

3 razloga zašto je svet stao: Praznici opet u grču za celu jednu industriju

Zašto su putovanja zaustavljena za ove praznike

  • 0
Avioni, pad akcija Foto: Shutterstock, Pixabay

Tokom božićnog vikenda, a i danima posle, letenje je bilo loše iskustvo za milione putnika, pošto su avio-kompanije otkazale ili odložile hiljade letova.

Problemi su nastavljeni i u ponedeljak, sa skoro 900 otkazanih letova unutar, u ili van Sjedinjenih Država. Više od 1.600 letova kasni.

I DžetBlu ervejz saopštio je da ukida više od 1.280 letova od četvrtka do sredine januara, u iščekivanju većeg broja zaraženih kovidom, među pilotima i stjuardesama.

Problemi dolaze u najprometnije doba godine za avio-saobraćaj: Američka administracija za bezbednost saobraćaja saopštila je da je proveravala milione ljudi svakog dana tokom prazničnog vikenda, dostigavši vrhunac od 2,19 miliona putnika u četvrtak, 23. decembra. Sedam od poslednjih 10 dana je bilo više od 2 miliona projekcija.

Gadni problemi su zakomplikovali putovanje avionom, uključujući brzo širenje varijante Omikrona, nedostatak radne snage i porast broja putnika.

Omikron varijanta

Taman kada su avio-kompanije pomislile da su ponovo na ivici normalnosti i profitabilnosti, pojavila se varijanta Omikron soja da dovede te nade u sumnju. Ova varijanta je izazvala nagli porast slučajeva - Njujork je oborio jednodnevni rekord sa 49.708 novih slučajeva.

Junajted erlajns je morao da otkaže stotine letova jer nema dovoljno članova posade da bezbedno leti na redovnim rutama.

Delta erlajns je takođe rekao da su otkazivanja posledica više problema, uključujući varijantu Omikron.

Putovanja avionom počela su da rastu

Putovanja su se vratila na nivoe koji su bili blizu pre Covid-a.

AAA je nedavno procenila da će više od 109 miliona Amerikanaca putovati tokom duge božićne i novogodišnje nedelje - što je broj koji se približava rekordu pre pandemije. Preciznije, 119 miliona putnika za Božić 2019.

Predviđeno je da avio-kompanije prevezu 6,4 miliona tih putnika, saopštila je AAA. To je otprilike trostruko veći broj u odnosu na prošlu godinu kada je pandemija značajno ograničila putovanja toom godišnjih odmora.

Nedostatak radne snage

Avio-kompanije su već imale problema da pronađu dovoljno posade da zadovolje porast potražnje za putovanjima. Omikron taj nedostatak radne snage još više pogoršava.

Nedostatak osoblja dovodi do preopterećenosti letačkih posada i većine otkazanih letova. Manji izbor letova doveo je do viših cena karata. A svađe oko maski bile su vrh ledenog brega loše godine za putovanja.

Amerikan erlajns i Soutvest obrazložile su svoj prekid usluga manjkom pilota i stjuardesa.

Zvaničnici raznih sindikata avioprevoznika kažu da su njihovi članovi do "tačke pucanja" i pod stresom zbog uslova rada zbog nedostatka osoblja. Mnogi piloti i stjuardese kažu da imaju problema da dobiju hotelske sobe koje su im potrebne da ispune zahteve za odmor koje je propisala vlada dok rade.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>