• 0
 ≫ 

Izračunali smo vam kako da napravite mini odmor, a ako ostajete da radite - slede duple dnevnice

 ≫ 

Kako praznični dan pada u nedelju, "dnevnica" za njega se prebacuje na ponedaljak

  • 0
Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Građani Srbije 2022. godine imaće više slobodnih, neradnih dana zbog obeležavanja državnih i verskih praznika, a već prve nedelje 2022. druge neće se raditi ponedeljak, 3. januar i petak 7. januar.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Nova godina je državni praznik i praznuje se 1. i 2. januara.

Prema ovom zakonu, ako jedan od dana kada se praznuje državni padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, a s obzirom da 1. i 2. januar 2022. godine padaju u subotu i nedelju, saglasno Zakonu, neće se raditi ponedeljak, 3. januar.

Telegraf Biznis vam je izračunao i kako da spojite te dane, i napravite sebi mini odmor.

Takođe, neće se raditi ni prvi dan Božića 7. januar , u petak, jer je to verski praznik, koji se praznuje neradno.

Pored Nove godine i Božića ove godine ćemo praznovati neradno 15. i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti Srbije, Sretenje.

Neradno će se četiri dana praznovati i pravoslavni Vaskrs - od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa, tačnije od petka, 22. aprila zaključno sa ponedeljkom 25. aprilom.

Nedelju dana kasnije, opet ćemo neradno obeležiti Praznik rada - 1. i 2. maj, a kako 1. maj ove godine pada u nedelju, neće se raditi ponedeljak i utorak, odnosno 2. i 3. maj.

Obeležićemo neradno i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar.

Pored navedenih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika.

Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni da, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Zakonom o radu propisano je pravo na naknadu zarade za zaposlene koji odsustvuju sa rada u dane državnih i verskih praznika koji su neradni dani, kao i pravo na uvećanu zaradu za zaposlene koji su dužni da rade u dane ovih praznika.

Državni i drugi organi i privredna društva koji su dužni da obezbede kontinuitet u radu za dane državnih i verskih praznika, organizovaće rad sa neophodnim brojem zaposlenih, koji za rad na te dane imaju pravo na uvecanu zaradu.

Zaposleni koji odsustvuju sa rada u dane praznika ostvariće pravo na naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naveli su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja.

Posećamo, dnevnica se uvećava onoliko koliko je utvrđeno opštim aktom preduzeća i/ili ugovorom o radu, ali to ne može biti manje od 110 odsto od osnovice plate.

Video: Recept za odmor iz snova: Antički dvorac, visoka moda i vrhunsko vino na najvećem jezeru Italije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>