• 6

Četvoro mladih odlazi u Irsku u suzama: "Ako želiš samostalan život, nemaš opciju"

Klara, Karla, Andrea i Dino su se dobro snašli u ovoj zemlji, jer smatraju da u Hrvatskoj nisu poštovani kao radnici

  • 6
Aerodrom ljudi putnici turizam putovanje Foto: Tanjug/AP

Siguran, dobro plaćen posao - upravo to traže oni koji se zapošljavaju u drugim zemljama. Dvadesettrogodišnjaci, Klara, Karla, Andrea i Dino, svoj Split i Hrvatsku zamenili su Irskom.

Odlučili su čvrsto, spakovali kofere i potisnuli emocije.

- Najgore je ostaviti roditelje radi boljeg života, o finansijama i da ne pričamo. Ja radim već dugo, a naš hotel zovu "mala Hrvatska" - kazala je Klara, a mlade je ispratila splitska ekipa HRT-a.

Klara je pre dve i po godine napustila Split. Za godinu dana, dva puta je napredovala na svom poslu u hotelu. Kaže da se "trudi svojim radom, znanjem engleskog jezika i samim činjenicama da se uvek davala više nego ostatak ekipe".

- Radim u hotelu kao jedna od mladih menadžerki i super mi je. Trenutno me je šef upisao na fakultet. Sve on finansira, tako da mi je to za moju bolju budućnost na kraju - dodala je.

Poučeni njenim dobrim iskustvom, na isti korak su se pre dva meseca odlučili Andrea i Dino, kao i Karla koja ide prvi put.

Hotel recepcija Foto-ilustracija: Shutterstock

- Kao osoba koja radi poslednje tri godine, i to po više poslova, mislim da ako imate neki samostalan život, ako treba da plaćate rentu i sve drugo, dosta je teško. Tako da odlazak "preko", bila to Irska ili Nemačka, mislim da jednostavno daje mnogo više opcija za sutra - istakla je Karla.

Andrea kaže da joj je "jednostavno dosadilo da živi od sezone do sezone, kao i sama ta nesigurnost - hoćeš li imati posao".

- Ovde (Hrvatska) se nisam osećao poštovano kao radnik. Radim kao barmen, a meni je prišao njihov šef, jer je video da sam završio za dizajnera i pitao me za neke ideje jer sada hoće da malo poboljšaju hotel, dodaju neke stvari. Pitao me za moju ideju iako zna da sam barmen i da nisam radio u struci - naglasio je Dino.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>