• 0

Ovo su "najgore akcije 2021. godine": Među njima i najveći giganti

Deonice Boinga su prošle godine izgubile 5,95 odsto, što ovog proizvođača aviona stavlja na treće mesto nezavidne liste

  • 0
Encanto, animirani film

Foto: MCF MegaCom Film

Divovi Volt Dizni, Verizon i Boing, kao i biofarmaceutska kompanija Amgen sa sedištem u Kaliforniji i tehnološki konglomerat Hanivel (Honeywell) - trenutno imaju nešto zajedničko, a to je da "nose titulu najgorih akcija" u 2021. godinu, prema berzanskom indeksu Dau Džons.

Diznijeve i Verizonove akcije zabeležile su dvocifrene procentualne gubitke, dok su ostale tri kompanije zabeležile jednocifrene gubitke. Akcije Diznijevog sektora za zabavu pale su za 14,5% u 2021, usred usporavanja rasta pretplatnika na Disney+ kanalu, koji je, inače, pomogao kompaniji da nadoknadi gubitke izazvane pandemijom, kada su tematski parkovi i bioskopi bili zatvoreni.

Prošle godine su ograničenja ublažena, a ljudi su se okrenuli zabavi van svojih domova umesto Disney+. Akcije Verizona su pale za 11,6% u 2021, a analitičari tvrde da bi telekomunikacioni gigant uskoro mogao da izgubi status "najbolje mreže", u korist T-Mobajla (T-Mobile).

Deonice Boinga su prošle godine izgubile 5,95 odsto, što ovog proizvođača aviona stavlja na treće mesto nezavidne liste. Kompanija se tokom prethodne godine suočavala sa nizom problema, od problematičnog modela 737 MAX do izazova u proizvodnji sa letelicom 787 Dreamliner.

Međutim, kako je većina avio-kompanija do sada ukinula ograničenja za 737 MAX, analitičari predviđaju da će Boing ove godine vratiti zaradu. Akcije Hanivela i Amgena pale su za oko 2% u 2021. godini, pri čemu je dobavljač u oblasti vazduhoplovstva trpeo posledice problema u lancima snabdevanja i inflacije, dok je biotehnološka kompanija izgubila poene zbog straha od potencijalnih efekata plana pregovora o cenama lekova, koje je vodio predsednik Džo Bajden.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>