• 0

Erdogan kaže da je "tužan zbog inflacije", ali ništa ne menja: Lira opet oslabila

Predsednik Turske je prošlog meseca otkrio novi spasilački plan za jačanje valute, ali bez podizanja kamatnih stopa

  • 0
The car of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajip Erdogan auto

Foto: Profimedia/Kommersant Photo Agency / ddp USA

Turska lira je definitivno imala turbulentnu godinu, a na samom startu 2022. ponovo je oslabila "preko noći", zbog rastućeg straha od inflacije.

Ttržišta, pritom, pokazuju malo poverenja u obećanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su najgora ekonomska previranja u zemlji završena.

Inflacija u zemlji od 84 miliona ljudi dostigla je najviši nivo u 19 godina, u visini od 36,1 odsto u decembru, što je najviše za vreme čitavog Erdoganovog mandata na mestu predsednika, piše CNBC.

Podsećamo, viša cena đevreka, čuvenog turskog doručka, dovoljno je govorila koliko je inflacija uzela maha u zemlji. Ekonomisti upozoravaju da bi inflacija i nadalje mogla da raste, "zahvaljujući" Erdoganovoj "nekonvencionalnoj" politici smanjenja, odnosno odbijanja povećanja kamatnih stopa.

To je, naime, standardni alat koji kreatori monetarne politike koriste za "hlađenje" rastućih troškova i jačanje lokalnih valuta.

Lira se trgovala na nivou od 13,44 za dolar danas ujutru, u Istanbulu, i već se suočila sa teškim početkom nove godine nakon što je izgubila oko 45% svoje vrednosti u odnosu na dolar, od početka 2021. Ta godina je bila njena najgora u poslednje dve decenije.

Erdogan je prošlog meseca otkrio novi spasilački plan za jačanje valute, bez podizanja kamatnih stopa, što u suštini podrazumeva zaštitu lokalnih štediša od nestabilnosti tržišta isplatom razlike, ako pad lire u odnosu na jake valute premaši kamatne stope banaka. Kritičari, ipak, kažu da je ovaj plan neodrživ i da će dodatno iscrpiti ionako niske devizne rezerve Turske.

turska lira

Turska lira / Foto: Unsplash

U skladu sa rastućom inflacijom, svakako rastu cene potrošačke robe u Turskoj. Cene hrane i pića su porasle 44% na godišnjem nivou, a potrošačke cene - 13,58% samo u decembru, prema podacima Turskog statističkog instituta.

Neki ekonomisti predviđaju da će inflacija dostići čak 50% do kraja prvog kvartala 2022, ako se turska monetarna politika ne preokrene. Banka "Goldman Sachs" dodaje da će ona prelaziti 40% tokom većeg dela naredne godine. Erdogan je, u međuvremenu, rekao da je "tužan" zbog dramatičnog skoka inflacije.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>