• 1

Polovnjaci se kotiraju bolje nego ikad: Za vozilo daju skoro 30% više novca nego pre godinu dana

Procenjuje se da 89 odsto kupaca plaća više od cene koja piše, bilo da je reč o polovnim ili novim automobilima

  • 1
BMW Serije 2 Active Tourer

Foto: BMW

Kada je reč o kupovini automobila ovih dana, cene su prilično šokantne. Zapravo, tako je već mesecima.

Cene novih i polovnih vozila nastavljaju da rastu, usred velike potražnje, a malih zaliha. Kao što smo već pisali mnogo puta, glavna "kočnica" u manjku novih automobila na tržištu jeste nestašica čipova, ali i izazovi u lancima snabdevanja. Povezano s tim, rastu cene polovnjaka, jer u fabrikama i salonima nema dovoljno novih automobila.

Iako se usporena proizvodnja neznatno poboljšala, kupci automobila neće uskoro videti povratak u "normalu", barem ne ove godine, piše CNBC, dodajući da je "u SAD oko 4,5 do 5 miliona potrošača na marginama, dok čekaju automobile".

Ogromna potražnja se odražava na niske zalihe, a visoke cene, i to će biti slučaj tokom većeg dela 2022. godine, konstatuje Tajson Džomini, ispred firme "J.D. Power". Ipak, situacija je bolja u smislu da nema više pada zaliha.

Prosečna cena transakcije za novi automobil sada je viša od maloprodajne cene koju je predložio proizvođač: 45.872 dolara naspram 45.209 dolara, prema najnovijim podacima kompanije "Edmunds".

Procenjuje se da 89 odsto kupaca plaća više od cene koja piše, rekao je Džomini. Deo razloga za rekordne cene transakcija je to što su proizvođači automobila smanjili svoje popuste jer, uopšteno govoreći, ne moraju da nude velike podsticaje za prodaju automobila trenutno. Drugim rečima, novi automobili se ne zadržavaju dugo kada stignu na prodavnicu.

Procenjuje se da je u decembru 57% automobila prodato u roku od 10 dana od isporuke. Prosečno vreme, sveukupno, za prodaju novog automobila je 17 dana, što je rekordno malo, i manje u odnosu na 49 dana od pre godinu dana. Potražnja se takođe prelila na tržište polovnih automobila, gde kupci u SAD plaćaju u proseku 29.011 dolara, što je 27,9% više nego 12 meseci unazad.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    10. januar 2022 | 01:40

    Ima auta na pretek... Kod nas su navučeni iz Evrope za 10 godina...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>