• 0

Šta posle bankrota agencije Kompas? Još desetak njih pred kolapsom

Stečajni upravnik je adresa za putnike

  • 0
turizam, putovanje Foto: Freepik

Turistička agencija Kompas Tourism & Travel doo sa sedištem u Novom Sadu lane je otišla u stečaj, u toku je postupak oduzimanja licence.

Kako nam je rekao direkor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić, oštećeni putnici mogu da se jave stečajnom upravniku i podnesu zahtev za obeštećenje iz stečajne mase.

- Agencija je imala polisu osiguranja i ona je u momentu kada su prestali da rade, koliko je meni poznato, bila u vrednosti od 300.000 EUR. Procenjuje se da odštetni zahtevi putnika iznose do 150.000 EUR, tako da ne bi trebalo da bude problema da ljudi dobiju novac koji su uplatili - naveo je Seničić.

Seničić je ranije rekao za Tanjug da je velika šteta što je takva agencija otišla u stečaj, jer reč je o dobroj firmi sa dugom tradicijom, koja je poslovala još u bivšoj Jugoslaviji i imala dosta zaposlenih.

Novosadska turistička agencija nažalost nije jedina koja je platila ceh zbog pandemij. Naime,  još desetak agencija nalazi se u sličnom položaju, u stečaju, pred stečajem ili u pokušaju likvidacije.

Kada je reč o položaju turističkih agencija, i prvi put je u Srbiji uvedena bankarska garancija,  a detalje možete da čitate u našem posebnom tekstu. 

Osim problema s koronom, dešava se i da pojedino pokušavaju da prevare putnike, pa smo imali tako slučaj koji je Telegraf Biznis otkrio a radilo se o tome da su putnici uplatili putovanje, međutim, autobus ih je ostavio u stranoj zemlji i nestao!

Tri sumnjive stvari koje treba da proverite pre putovanja

- Da li je agencija registrovana u Juti

- Da li agencija odlaže putovanje

- Ne možete u hotel

Takođe, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija postoji spisak svih licenciranih turističkih agencija, ali i onih kojima je ona oduzeta.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>